Begge modtog de den nystiftede Ragnhild pris.
Af: Nora Thomsen
Taastrup Svømmehal udgjorde søndag aften rammen for overrækkelse af Dansk Svømmeunions Ragnhild pris – en pris, der er opkaldt efter den dansker, der opnåede de ubetinget bedste svømmeresultater i det tyvende århundrede – Ragnhild Hveger.
Foruden Rikke Møller Pedersen blev også en af dansk svømmesports meget værdsatte ildsjæle, stævnekoordinator Peter Møller Nielsen, hædret med samme pris.
Rikke Møller Pedersen – en stor idrætspersonlighed og eminent rollemodel
Det var tidligere mangeårige formand og i dag æresmedlem i Dansk Svømmeunion, Kaj Aagaard, der stod for overrækkelse af prisen til Rikke Møller Pedersen.
Og det var en stolt tidligere formand, der indledte sin tale med at fortælle, at han havde glædet sig til at uddele prisen til en person, der har formået at opnå verdensklasse-niveau i en periode, hvor såvel dansk som international svømning har udviklet sig med stormskridt. Ét er konkrete tider, medaljer og ranglister, men også rent menneskeligt, har svømmeren fra Fyn gjort et stærkt indtryk. Her lød det blandt andet i talen:
- Du har gjort en forskel i din klub, for dine hold på klubniveau såvel som på det Nationale Træningscenter og på landsholdet. Du har påtaget dig ansvar for dine kammerater som deres repræsentant i udvalg og fora, hvor der skulle tages beslutninger, og du har samtidig været en god kammerat. I din lange karriere har du været en eminent rollemodel for mange jævnaldrende og yngre svømmere. Vi har set dig smilende, glad og dybt skuffet og med stærke følelser. Du har altid optrådt loyalt, positiv og med stor værdighed.
Smukke ord fra Kaj Aagaard til Rikke Møller Pedersen, der tidligere på året fyldte 30 år.
I sin tale undlod Kaj Aagaard ikke at kommentere på udvalgte resultater fra den lange flotte karriere. Heriblandt naturligvis også verdensrekorden i 200 m brystsvømning, som danskeren satte tilbage i 2013 i Barcelona. Rekordtiden – 2.19,11 – er den første danske verdensrekord i 61 år i en olympisk disciplin. Og så er den fortsat gældende her snart seks år efter.
Sideløbende med sin flotte svømmekarriere har Rikke Møller Pedersen videreuddannet sig til erhvervsbachelor i leisure management, hvilket også blev kommenteret i talen. Herefter blev talen afrundet på rørende vis:
- Rikke, du fortjener om nogen at modtage den første uddeling af Dansk Svømmeunions Ragnhild pris. Du er en stor idrætspersonlighed og har stærke menneskelige egenskaber. Det er disse egenskaber, du skal bruge fremover. Jeg er fuld af fortrøstning over din videre vej gennem livet. Tak for din flotte karriere som aktiv i Dansk Svømmeunion.
Den smukke tale blev fulgt op af stor applaus i svømmehallen, hvorefter Rikke Møller Pedersen takkede mange gange for anerkendelsen.
Rikke Møller Pedersen side om side med Dansk Svømmeunions æresmedlem Kaj B. Aagaard oven på hædren i Taastrup Svømmehal. Foto: Eventmedia.
Peter Møller Nielsen – en dybt engageret frivillig stævnekoordinator
Aftenens anden modtager af Dansk Svømmeunions Ragnhild pris er en af de personer, som sikrer, at de mange stævner, hvor vi også har fulgt Rikke Møller Pedersen gennem årene, de forløber, som de skal. Funktionen, som her er i fokus, er rollen som stævnekoordinator, og personen, der var i centrum søndag aften, var Peter Møller Nielsen.
Det var Dansk Svømmeunions næstformand, Danielle Keller, der stod for denne overrækkelse.
Peter Møller Nielsen har varetaget rollen som stævnekoordinator i Dansk Svømmeunion siden 2008 – en rolle, som Peter altid har lagt stor energi og sjæl i. Vi har her at gøre med en person, der lægger rigtig mange frivillige timer i regi af Dansk Svømmeunion. Det er en person, der sætter sig grundigt ind i regler og bestemmelser for de mesterskaber, hvor han har ansvaret som stævnekoordinator, og han deltager også gerne i udviklingen og den løbende justering af de samme regler. Alt sammen for at skabe de bedst mulige rammer og forhold for de deltagende ledere, trænere og svømmere.
Dansk Svømmeunions næstformand knyttede flere ord til sin tale om en værdsat frivillig ildsjæl, der er ærekær omkring håndteringen af opgaver og han stiller krav til både sig selv og sine omgivelser. Der skal være orden i tingene, klare retningslinjer og hvis nødvendigt, mulighed for at træffe hurtige beslutninger. Der hersker altid en stor respekt om Peter Møller Nielsens arbejde og viden som stævnekoordinator.
Peter Møller Nielsen var en del af stævnegruppen i forbindelse med EM på kortbane i Danmark i både 2013 og 2017. Her ydede han en kæmpe indsats i arbejdet med at servicere alle de udenlandske hold og gøre mesterskaberne til den kæmpe succes for dansk svømmesport, som tilfældet var.
Danielle Keller rundede sin tale om Peter Møller Nielsen af i rosende vendinger, så ingen i hallen kunne være i tvivl om, at der her var tale om en højt værdsat mangeårig frivillig i Dansk Svømmeunion:
- Stævnekoordinatorer udgør en nøglefunktion i afviklingen af Dansk Svømmeunions mesterskaber. Uden deres ildhu, præcision og store viden kunne der ikke afvikles mesterskaber på det niveau, vi gør i dag. Peter Møller Nielsen er en meget værdifuld repræsentant for denne gruppe og er med sit store engagement og flid med til at gøre en forskel i stævnekoordinatorgruppen og ligeledes en særlig positiv forskel i forbindelse med afviklingen af Dansk Svømmeunions mesterskaber.
Peter Møller Nielsen, der bor i Risskov, men som kan opleves i rollen som stævnekoordinator ved mesterskaber over hele landet, tog stolt imod prisen og takkede for de smukke ord.
Aftenens anden modtager af Dansk Svømmeunions Ragnhild pris - Peter Møller Nielsen sammen med prisoverrækker Danielle Keller, næstformand i Dansk Svømmeunion. Foto: Eventmedia.
Om Dansk Svømmeunions Ragnhild pris
Prisen udgør et anerkendende skulderklap og en påskønnelse til en person, en klub, et hold eller et initiativ, der har gjort en særlig positiv forskel for enten en af disciplinerne i Dansk Svømmeunion eller for en eller flere medlemsklubber.
Om Ragnhild Hveger (1920-2011)
Ragnhild Hveger formåede at sætte 44 verdensrekorder (42 individuelle og to i holdkap) samt en olympisk rekord og 55 danske rekorder. Ragnhild Hveger var i slutningen af trediverne og begyndelsen af fyrrene verdens ubestridt bedste crawlsvømmer. Hun var så dominerende, at hun i perioden 1941-42 var indehaver af 15 af de i alt 16 verdensrekorder på de crawldistancer, der dengang blev konkurreret i. Hun blev i 1996 kåret som ”Århundredets kvindelige idrætsudøver” af Danmarks Idrætsforbund.
Dansk Svømmeunions ærestildelinger og priser er beskrevet på unionens hjemmeside.
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
Nora Thomsen
Kommunikationsansvarlig
Telefon: 4439 4453
Mobil: 2149 0937