Læs om hvordan Kvik Kastrup arbejder med parasvømning
Af: Nanna GrønbækSej KVIK-svømmer med helt fremme i dansk Parasvømning
Ved Parasport Danmarks Forbundsmesterskaber i svømning kom en ung svømmer fra KVIK Kastrup øverst på medaljeskamlen. Ikke blot én gang, men i hele 4 discipliner vandt 14-årige Alexander Hillhouse. Hertil opnåede Alexander også en sølvmedalje. Afslutningsvis toppede Alexander weekenden med at blive kåret som stævnets næstbedste svømmer.
De flotte resultater kom i hus i:
Inklusion og samarbejde
Alexander har autisme og er elev i en af Tårnby Kommunes specialklasser. I sin fritid har Alexander gået til svømning i mange år, og han har altid elsket at svømme. For nogen er det ikke et hit med den form for struktur, der kendetegner svømmetræningen. Men for Alexander er det et stort plus, det er nemlig til stor gavn for den forudsigelighed, som Alexander har godt af. Det gælder både træningen og i forberedelsen til stævner. Strukturen giver ham en meget stor tryghed og forudsigelighed.
Det kræver lidt ekstra af foreningen at håndtere en dreng, som Alexander. Både fra trænere og svømmekammerater. Alexander har hele tiden været inkluderet i KVIK. En stor respekt for hinanden mellem svømmerne har gjort, at Alexander lige fra start er blevet inkluderet fuldt ud på de forskellige hold, han har svømmet på.
Sådan lyder der fra Alexanders mor, Trine Hillhouse. Trine udtaler endvidere om trænerne for Alexander: ”KVIKs tilgang til samarbejdet med Alexander og jeg har bygget på en åben og lærende måde, og ved blandt andet at hjælpe med en ledsager på træningslejre og til stævner. Her har Niklas Brix været fantastisk. Julie Brøndum Petersen gjorde sidste år en stor forskel i forhold til at lære ham sammenhæng mellem mad og træning. Noget som var med til at give Alexander meget mere -og positiv energi”
Udvikling til både træning og stævner
Alexander svømmer på KVIKs tredjehold. Et konkurrencehold for den aldersgruppe, der er i svømmetermer hedder årgangssvømning. De andre svømmere på holdet er jævnaldrende med Alexander, og i alt er de 22 børn på holdet.
Neus Gonzales, som er Alexanders træner, udtaler om Alexander: "Alexander har været igennem en rivende udvikling, og han er ekstremt dedikeret i sin træning og i sin viden om svømning. Til træning er han blevet meget bedre til at holde fokus på det tekniske, og han er rigtig god til at konkurrere med de andre. Derudover kommer han altid smilende til træning, og skal lige fyre en joke af, eller vise sin nye konstruktion i minecraft, - noget som altid har noget med svømning at gøre."
Med sig til stævner og på træningslejre har Alexander en tidligere svømmer i KVIK, Mikkel Hounsgaard. Mikkel er med til både at støtte og presse Alexander. ”Jeg hjælper ham med at holde fokus. Jeg presser ham ikke udover kanten, men til kanten. Det tror jeg er vigtigt i forhold til, at han rykker sig i den rigtige retning, men det er også vigtigt, at det bliver gjort sammen med en, han føler sig tryg ved.”
Mikkel og Alexander kender efterhånden hinanden ret godt. Det betyder, at Mikkel ved hvor langt, han kan trække elastikken, mens det for Alexander betyder en enorm tryghed.
Det er Tårnby Kommune der finansierer Mikkels løn og omkostninger. Det er Mikkels støtte der gør det muligt for Alexander at være inkluderet på holdet.
Parasport i Danmark
Stævnet som Alexander var med til, var Forbundsmesterskaber i svømning, der hvert år bliver afholdt i maj i Odense. Alle handicapklasser (S1-S16) svømmer mod hinanden, og medaljerne uddeles efter point. Alexander hører til i handikapklassen S14.
De forskellige handikapklasser:
Alexander er udtaget til Udviklingsholdet i Parasport Danmark, som er et "talentholdet" under selve landsholdet. Der er 2 talenthold - et for udviklingshæmmede og et for fysisk handicap. Der er typisk 4-5 weekend træningssamlinger om året, samt 3-4 stævner i ind- og udland. På hver af de to talenthold er der pt. 14 svømmere.
Udfordrede børn i KVIK Kastrup
Alexander Hillhouse er den eneste parasvømmer på KVIKs konkurrencehold. Men det kan på sigt nemt ændre sig.
Børn med særlige udfordringer kan inkluderes på almene hold, når der bliver opsat et støttekoncept der er tilpasset det enkelte barns særlige behov. Det betyder at der skal tilføres ekstra ressourcer fx som en støtteperson som Mikkel. Hvis man giver den nødvendige støtte, vil svømmeholdet kunne fungere og drage udbytte af at der er et ganske særligt barn på holdet.
Til de børn der, pga. større udfordringer, ikke vil kunne drage glæde af en inklusion på almindelige svømmehold startede klubben et særligt hold op i klubbens undervisningsafdeling. 10 friske og aktive drenge og piger har været en del af dette hold. En gang om ugen får de brændt krudt af, og får lært svømmefærdigheder.
Herudover afvikler KVIK i sommerferien en særlig sommercamp for udfordrede børn. Sommercamp er en uge, hvor børnene sammen laver forskellige aktiviteter. Det er ikke blot svømning, den står på af aktiviteter. Børnene vil afprøve forskellige sportsgrene, for i bund og grund er det ikke svømning, der er i fokus her. Det er børnene og et aktivt foreningsliv, det hele handler om.
Alexander og Mikkel