Allan Nyhus er bestyrelsens kandidat til én af ialt to vakante pladser. Bliv klogere på Allan her.
Af: Nora Thomsen
Når der afholdes valg til Dansk Svømmeunions bestyrelse ved generalforsamlingen lørdag den 21. april, vil der være to ledige pladser i bestyrelsen.
Som tidligere annonceret har bestyrelsen selv fundet to kandidater til de ledige pladser. Det er Allan Nyhus og Ide Kristine Kromann.
Nedenfor præsenterer den ene af kandidaterne sig – Allan Nyhus.
Allan Nyhus - præsentation af kandidatur til bestyrelsen i Dansk Svømmeunion
Siden mit sjette år har svømning og det våde element været en fast følgesvend for mig. Nogle har blåt blod i årene, jeg har (næsten) klorvand, saltvand og foreningsliv i årene. Jeg har haft mange gode timer i svømningens verden som barn, ung og voksen. Og den mulighed synes jeg alle andre også skal have. Og det er nok essensen af hvorfor jeg gerne vil være en del af bestyrelsen i Dansk Svømmeunion. Derudover så er svømning en vigtig egenskab at kunne i Danmark, et land med mange strande, kyster og havnebade. At kunne begå sig i vand er lige så vigtigt som at lære at cykle eller læse og skrive.
Jeg har prøvet lidt af hvert indenfor svømmesporten. Dyrket konkurrence i mange år, spillet vandpolo, trænet børn og unge, været livredder, jeg har været svømmeskoleansvarlig og de seneste 12-13 år deltaget i bestyrelsesarbejde først som menigt medlem og sidenhen som formand.
Som formand i Hovedstadens Svømmeklub gennem 10 år har jeg stået i spidsen for en klub, hvor medlemstallet er steget, hvor vi udøver alle former for svømning, og hvor vi hver uge byder velkommen til mange forskellige typer af mennesker. Jeg har altid tilgået svømning ud fra den værdi, at svømning er for alle. Den værdi og mine praktiske erfaringer fra HSK vil jeg bringe med ind i bestyrelsen.
Dansk Svømmeunion har i mange år udført et godt arbejde med mange gode resultater, både for bredden og eliten. Når jeg stiller op til bestyrelsen, er det for generelt at bidrage til, at den gode udvikling fortsætter, men der er også en række områder, hvor jeg mener, Dansk Svømmeunion kan forbedre sin indsats.
Udvikling af ”De fire andre/Aqua+”
Svømning er meget mere end klassisk banesvømning. Svømning og vandsport er også hop, leg, bevægelse og spil med bold. Det er livredning, holdsport, musik og kunstsvømning. Alle de egenskaber kan man finde i ”De fire andre”; synkro (kunstsvømning), vandpolo, livredning og udspring. De har alle et stort potentiale for at udvikle svømmesporten og bidrage til at fastholde medlemmer i vores klubber. Vi har set hvordan Tri-svømning og åbent vand har tiltrukket mange nye medlemmer til klubberne, det potentiale har de fire andre også, især for teens og tweens.
Jeg tror på at de fire andre, på hver deres måde, kan tilbyde især unge i alderen 10-18 år nye udfordringer og nye fællesskaber. Tænk på den 10 årige dreng eller pige, der har gået til svømning i fem år, taget alle mærkerne, svømmet tre kilometer til mærkesvømning men måske ikke ønsker at gå konkurrencevejen eller de almindelige svømmehold. Svaret er de fire andre. Kunstsvømning, vandpolo, livredning eller udspring kan tilbyde nye udfordringer for den 10 årige og sikre, at han/hun fortsætter i sporten.
Som medlem af bestyrelsen vil det for mig være et fokusområde at udvikle og styrke kunstsvømning, vandpolo, livredning og udspring.
Svømmefaciliteter
Faciliteter er en evig tilbagevendende problemstilling for dansk svømning. Selvom svømning er en af de mest populære idrætsgrene i Danmark, afspejler det sig ikke på lysten til at bygge svømmefaciliteter. Flere større byer mangler svømmehaller og i de mindre byer kan lukningen af den lille lokale svømmehal også betyde lukning af den lokale svømmeklub.
Når der så endelig bygges nye svømmehaller, er det tit oplevelsen, at det for kommunen i højere grad handler om at bygge et badeland fremfor en svømmehal, der kan anvendes til reel svømmeundervisning. Jeg anerkender, at der kan være brug for nytænkning, når man skal bygge svømmehaller i 2018, men det må aldrig være på bekostning af de grundlæggende behov, man som svømmeklub har - eksempelvis med de rette vanddybder og bassinlængder. Helt konkret mener jeg, at Dansk Svømmeunion, eksempelvis sammen med Lokale og Anlægsfonden, skal udarbejde tre gode cases på svømmehaller og faciliteter, der kan imødegå forskellige behov uden at gå på kompromis med de nødvendige dimensioner, vi har brug for som svømmeklub.
De cases kan man efterfølgende bruge offensivt som inspirationskatalog, når der skal bygges ny svømmehal i ens kommune.
Kommunikation og branding af svømmesporten
At kunne svømme er en helt basal egenskab i et land som Danmark. Den opgave danske svømmeklubber løfter med at lære befolkningen at svømme, betragter jeg som en vigtig samfundsopgave.
Dansk Svømmeunion skal blive endnu bedre til at fortælle:
Dansk Svømmeunion må samtidig gerne mene noget mere og involvere sig i samfundsdebatten. Hvis en svømmehal er truet af lukning i en mindre provinsby, så skal Dansk Svømmeunion bistå, hvis det ønskes, den lokale svømmeklub dels med lobbyarbejde og dels med kommunikation, eksempelvis i form af læserbreve. Dansk Svømmeunion må også gerne involvere sig mere i den overordnede samfundsdebat om forholdene for foreningslivet og svømmesporten i al almindelighed. ”Alle svømmer” er et eksempel på en indsats, hvor Dansk Svømmeunion har involveret sig i den offentlige debat, dog for lidt og i for kort tid.
Om Allan
Jeg er 41 år. Jeg har været formand for Hovedstadens Svømmeklub siden 2007 (dengang Hermes, fra 2012 Hovedstadens Svømmeklub). Jeg er uddannet cand. comm. (Kommunikation) fra Roskilde Universitet og arbejder i dag med it, sociale medier og web som it-chef i Danmarks Naturfredningsforening. Fra 2013-2017 virkede jeg som DIF-ambassadør. Jeg er desuden aktiv foredragsholder i foreningsdanmark om alt fra frivillighed til digital udvikling af foreningslivet, ligesom jeg deltager aktivt i samfundsdebatten om foreningsliv og svømning.
Du kan kontakte Allan Nyhus på e-mail: allan@hsk.dk
Se Ide Kristine Kromanns præsentation af sig selv her.