To europarekorder og en verdensrekord var med til at holde ild i den store svømmefest til EM lørdag aften.
Af: Klaus Bach ChristensenEM-festen forsatte lørdag aften i Royal Arena, hvor der var dansk islæt i flere af semifinalerne og finaleløbene. Dørene til last call room nåede knap nok at gå op, før de danske semifinalister og finalister blev blæst omkuld af et talstærkt og medlevende hjemmebanepublikum. I den fantastiske kulisse og med den store publikumsopbakning i ryggen fløj de danske svømmere igennem det nydeligt opførte konkurrencebassin i Royal Arena.
Dansk EM-sølvvinder er videre til finalen i 100 meter butterfly
Finaleafsnittet lørdag aften blev indledt med kvindernes semifinaler i 50 meter rygcrawl, hvor der var dansk deltagelse i dem begge. Bedst gik det for Julie Kepp Jensen fra A6/JGI, som med tiden 26,56 svømmede sig videre til finalen som næsthurtigste svømmer. Tiden var samtidig personlig rekord med 31/100 sekunder. I finalen, som blev svømmet senere samme aften, lykkedes det den unge svømmer at forbedre sin rekord endnu en gang med 10/100 sekunder til tiden 26,42. Tiden var dog desværre ikke nok til at komme på podiet - blot 2/100 sekunder skilte den danske rygcrawlsvømmer fra at få sin første individuelle EM-medalje som seniorsvømmer hængt om halsen. Julie Kepp Jensen slutter på en imponerende og meget flot fjerdeplads.
Senere var der semifinaler i kvindernes 100 meter butterfly, hvor Emilie Beckmann fra Tune IF/GTI/NTC skulle forsøge at følge op på sin flotte EM-sølvmedalje i 50 meter butterfly torsdag aften. I formiddagens indledende afsnit havde Emilie Beckmann forbedret sin personlige rekord med 52/100sekunder, og i finalen gjorde hun næsten det samme, da hun slog sin personlige rekord endnu en gang – denne gang med 51/100 sekunder. Hendes nye personlige rekord på 56,51 sender hende direkte i finalen som nummer to. Finalen svømmes i morgen aften, søndag.
Det lykkedes desværre ikke Rikke Møller Pedersen at få medalje på 100 meter bryst. I en finale med flere af Europas bedste på distancen slog svømmeren fra Holbæk Svømmeklub/NTC ind som nummer otte i tiden 1.06,12.
- I mit indledende løb lykkedes jeg med at svømme mit eget løb, og i semifinalen kommer jeg til at svømme lidt med de andre. 100 meter bryst er lidt en mellemzone for mig, hvor jeg skal prøve at være sprinter. Jeg er dog så glad for at stå derinde (red. i Royal Arena) – det er så stort, udtalte Rikke Møller Pedersen umiddelbart efter sit finaleløb, og pointerede, at hun nu ser frem til favoritdisciplinen 200 meter bryst, som svømmes i morgen, søndag.
Se alle resultater fra EM her.
Den europæiske elite spillede endnu en gang med musklerne
I fredagens semifinaler i herrernes 100 meter bryst var det lykkedes russiske Kirill Prigoda at svømme europæisk rekord i tiden 56,02. I finalen lørdag aften måtte den europæiske rekordholder dog se sig slået af britiske Adam Peaty, som også slog den hidtidige Europarekord med 8/100 sekunder. Sølvvinder blev russiske Kirill Prigoda med tiden 56,15, mens italienske Fabio Scozzoli i tiden 56,28 tog sig af bronzemedaljen. Guldmedaljen havde Adam Peaty dog ikke hængende om halsen særligt længe – han valgte umiddelbart efter medaljeceremonien at signere og give sin guldmedalje til en lille dansk pige blandt publikum, hvilket blev hyldet i den store arena (se topfoto). Guldmedaljen var Peatys første guldmedalje til et europæisk kortbanemesterskab.
I finalens afsluttende mix holdkap i 4x50 meter fri formåede den hollandske holdkap at slå både mesterskabs, europæisk og verdensrekord på en og samme gang. Den nye verdensrekord er nu så hurtig som 1.28.39 og blev svømmet af følgende hollandske svømmere: Nyls Korstanje (21,42), Kyle Stolk (20,66), Ranomi Kromowidjojo (23,01) og Femke Heemskerk (23,30).
Endelig viste Ungarns Katinka Hosszu endnu en gang sin styrke ved at vinde guld i sine to individuelle starter i henholdsvis kvindernes finale i 200 meter individuel medley (2.04.43) og i 50 meter rygcrawl (25.95).
Lars Lundov, som er direktør i Sport Event Denmark, der er officiel EM-partner, var under aftenens finaleafsnit overvældet af den store tilskuertilstrømning og opbakningen til de danske svømmere. Han ser frem til at bruge erfaringerne fra Europamesterskabet til de kommende store sportsbegivenheder, som skal afholdes i Royal Arena i den nærmeste fremtid.
- EM i svømning i Royal Arena har skabt dønninger her til aften. Arenaen kan igen i aften prale af hurtigt vand og høj stemning på lægterne. Der er ingen tvivl om, at vi både afvikler og udforsker med dette EM, som er det første sportevent i arenaen. Allerede til maj lægger arrangørerne is til VM i ishockey både i Royal Arena og i Jyske Bank Boxen i Herning, og i 2019 giver vi bolden op til VM i herrehåndbold i samme arenaer. Med dette EM får vi også en pool af erfaringer, som vi kan bruge efterfølgende, siger Lars Lundov.
Sådan følger du mesterskaberne
Den bedste oplevelse af EM opnår du naturligvis ved at møde op i Royal Arena, når svømmerne presser hinanden og sig selv til det yderste i kampen om de eftertragtede pladser i aftenens semifinaler, finaler og ikke mindst medaljer. Kan det ikke lade sig gøre, er der dog også mulighed for at følge EM på din smartphone, tablet eller pc via linket her.
Alle indledende afsnit begynder hver dag klokken 09.30, og finaleafsnittene har start klokken 17.00.
Download fotos fra fotograf Lars Møller. Må kun bruges redaktionelt i forbindelse med EuroSwim 2017.
Foto 1 – Julie Kepp Jensen i finalen side om side med Katinka Hosszu på 50 m ryg.
Foto 2 – Emilie Beckmann fejrer sin plads i finalen på 100 m butterfly.
Fakta om EM
EM i Svømning 2017 afholdes den 13.-17. december i Royal Arena i København i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Hovedstadens Svømmeklub for det europæiske svømmeforbund, LEN.
Links
Billetsalg: www.ticketmaster.dk/swim
Hjemmeside: www.euroswim2017.com
Facebook: www.facebook.com/euroswim2017
Instagram: www.instagram.com/euroswim2017
Se danske løbstider på: http://www.svoem.dk/_files/em2017/dedanskesvmmere.jpg
Al pressekontakt til EM-svømmerne bedes gå via Dansk Svømmeunions sportschef, Lars Green Bach, som kan kontaktes på mobil: 29 20 61 60.
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
Nora Thomsen
Kommunikationsansvarlig
Telefon: 4439 4453
Mobil: 2149 0937
www.svoem.org