0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Fælles europæisk indsats skal sikre bedre svømmevener

14-12-2017

Det er desværre ikke alle mennesker der er i stand til at klare sig i vand, og det betyder at der forekommer drukneulykker, som kunne være undgået. For at imødekomme det, samarbejder LEN og de forskellige europæiske svømmeforbund på projektet Getting Europe Swimming Safely (GESS).

Af: Helen Witt Qvist

 

Svømmeevner og high performance – et umage par?

Umiddelbart kan det virke mærkeligt at blande high performance svømning med manglende svømmeevner, men det er ikke desto mindre, hvad der skete på en event ved Euroswim 2017 i Royal Arena. LEN´s præsident Paolo Barelli, Dansk Svømmeunions direktør Pia Holmen, Jon Glenn fra det Britiske Svømmeforbund (ASA), præsidenten fra ILS Europe Detlev Mohr og tidligere topsvømmer Lotte Friis dannede panel ved GESS eventen. Paneldeltagerne har, på hver deres måde, en rolle i forhold til at sikre, at flere mennesker i Europa evner at svømme min. 200 meter, som der skal tilbagelægges for at kunne sige, at man kan svømme.

 

Svømning - både en sport og en færdighed

LEN´s præsident Paolo understregede at svømning både er en færdighed, der kan redde ens liv, samtidigt med er det også en sport, som her i Euroswim 2017 sammenhæng, er til stor underholdning. Dygtige svømmere, der deltager i dette mesterskab, er rollemodeller for børn og unge. Den kvalitet besidder tidligere topsvømmer Lotte Friis også. Lotte fortalte at hun, som alle andre børn, var begyndt i den lokale svømmeklub for at lære at klare sig i vand. Faktisk var en helt bestemt hændelse årsagen til, at hun begyndte til svømning allerede som fireårig. Dengang reddede Lotte hendes tre år yngre søster, der nær var druknet i familiens swimmingpool. Lottes svømmeevner udviklede sig med tiden til, at hun blev en af Europas topsvømmere i mange år. Lotte svømmer ikke længere på topplan, men har fået tildelt en fornem rolle som Respekt for vand ambassadør, da det er en hjertesag for hende at sætte fokus på svømmeevner, og glæden ved at være i vand.    


Samarbejdet mellem LEN og de europæiske svømmeforbud flytter grænser

I Danmark har vi i mange år haft fokus på svømmeduelighed, og længe defineret at man skal kunne svømme min. 200 meter for at være svømmeduelig. Det samme var dog ikke tilfældet i alle lande i Europa. Fx i England var det 50 meter, kunne Jon Glenn fra ASA fortælle. Imidlertid er styregruppen i GESS projektet blevet enige om, at 200 meter skal være den gældende definition i hele Europa og de har opfundet Blue Card, som er et bevis man kommer til at kunne få – fx i den lokale svømmeklub, der beviser at svømmeduelighedsprøven er bestået. Netop Blue Card kommer til at flytte nogle grænser for, hvad der kommer til at ske ved pools, hvor der er livreddere på vagt eller andet personale der holder opsyn. Årsagen er, at fx en livredder vil kunne stille krav om at se kortet inden der gives adgang til poolen. På den måde vil antallet af drukneulykker formindskes – i pools. Forhåbentligt vil det også have en positivt afsmittende effekt på mulige drukneulykker ved kysten eller i søer.

 

Dansk Svømmeunion og mangeårig indsat for badesikkerhed

Dansk Svømmeunion har siden 1998 haft samarbejde med TrygFonden om badesikkerhed. Dette blandt andet udmøntet i en livredningstjeneste på adskillige strande og havnebade i Danmark. Samarbejdet har også udmøntet sig i Alle Skal Lære at Svømme (ASLAS) projektet, hvor fokus er at mange flere børn skal have adgang til svømmeundervisning i skolerne. Projektet har været i gang siden 2015 og er snart afsluttet. Men indsigterne fra projektet lever videre i Respekt for vand universet, hvor svømmerne på det danske svømmelandshold bliver ambassadører for det vigtige budskab der er i, at alle skal lære at svømme og at der er en kæmpe glæde forbundet med at være fortrolig i vand. Dansk Svømmeunions direktør Pia Holmen har i mange år arbejdet utrætteligt for den sag. Direktøren har ofte understreget, at svømning er den eneste sport man kan dø af ikke at kunne. Selvom det lyder dramatisk, så er det desværre sandheden og derfor er det også en samfundsmæssig vigtig opgave, som GESS projektet har taget hul på.




EM i svømning afholdes i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Region Hovedstaden og Hovedstadens Svømmeklub for det europæiske svømmeforbund, LEN.

Links:
Billetsalg: www.ticketmaster.dk/swim
Hjemmeside: www.euroswim2017.com
Facebook: www.facebook.com/euroswim2017
Instagram: www.instagram.com/euroswim2017
Se alle resultater på:http://copenhagen2017.microplustiming.com/index_web.php
Se danske løbstider på: http://www.svoem.dk/_files/em2017/dedanskesvmmere.jpg


 






Cookieindstillinger