0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

OL-guld og sølvmedaljevinder Greta Andersen fylder 90 år

01-05-2017

Greta Andersen er en af de danske svømmere, der har markeret sig mest igennem tiden.

Af: Morten Kjær

Greta Andersen huskes for en to-delt svømmekarriere: dels karrieren i bassin, dels karrieren i åbent vand-svømning.

 

Greta Andersen lærte først at svømme som 16 årig tilbage i 1943. Ved de Olympiske Lege i 1948 i London vandt hun guld i 100 m fri og sølv i 4x100 m fri holdkap. Hun vandt også medaljer til europamesterskaber og danmarksmesterskaber. Blandt meritterne er ligeledes en verdensrekord i 100 yards svømning i Svendborg. Bassinkarrieren sluttede efter de Olympiske Lege i Helsinki i 1952.

Efter denne karriere kastede Greta Andersen sig ud i maratonsvømning (nu kaldet åbent vand-svømning). Det skete med udgangspunkt i USA, hvortil Greta flyttede i 1953. Greta Andersen er i dag bosiddende i Californien.

 

I 1956 vandt hun den første af i alt 7 ’Around Atlantic City World Championships’. Hun svømmede flere steder, men mest opsigtsvækkende var det nok, at hun krydsede den engelske kanal hele fem gange, og satte hastighedsrekord for kvinder (i begge retninger). Den hurtigste tid her var 10 timer og 59 minutter, kun ni minutter fra den mandlige rekord. Den fjerde og femte krydsning gav hende titlen ’Queen of the Channel’. Hun er til dato den eneste dansker, der har haft denne ære.


Da den aktive karriere var tæt på at slutte, etablerede Greta Andersen en svømmeskole ved Los Angeles. Skolen har hun nu drevet i mange år, og hun underviser fortsat.

Ved maratonsvømning blev hun kun overgået af mænd. Ingen anden kvinde præsterede at svømme hurtigere. Greta Andersen blev i 1964 optaget i ”Maraton Swimming Hall of Fame” for dette. Hun er ifølge flere uafhængige kilder den kvinde i professionel svømning, der har vundet flest penge. I 2015 hædrede International Swimming Hall of Fame Greta Andersen med en ’Lifetime Achivement Award’.

Dansk Svømmeunion ønsker tillykke med dagen og sender blomster til fødselaren på den anden side af Atlanten.


 


Cookieindstillinger