0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

12 svømmeklubber udvalgt til stort projekt

16-09-2016

Dansk Svømmeunion har udvalgt 12 svømmeklubber til at deltage i det store projekt ”Vi bevæger unge i forening”.

Af: Anna Jørgensen

De 12 udvalgte svømmeklubber skal gennem den kommende sæson 2016/2017 arbejde målrettet med fastholdelse af tweens.

 

Dansk Svømmeunion og GymDanmark samarbejder om et fireårigt projekt, der nu kører på tredje sæson. En stor del af projektet har til hensigt at arbejde målrettet på at fastholde børn og unge i svømmeklubberne og gymnastikforeningerne.

I forbindelse med denne del af projektet har begge forbund udvalgt foreninger, der gennem den næste sæson 2016/2017 skal arbejde målrettet med netop fastholdelse.

De udvalgte foreninger arbejder ud fra et fastholdelseskoncept, som de to forbund har udviklet gennem projektets første sæson i tæt samarbejde med 10 pilotforeninger. Første del af projektet indebar desuden en omfattende undersøgelse om frafald af børn og unge i alderen 8-12 år.

 

At blive bedre selv om man ikke er den bedste

Helt afgørende for børn i både gymnastik og svømning er, at de gerne vil opleve, at de bliver bedre til deres idræt. Hvis ikke det sker, vil omkring 1/3 af børnene overveje at stoppe. Også forældrene mener, at progression på foreningens hold er afgørende for, at det giver mening for deres børn at fortsætte med at træne – også selv om de ikke er med på et af klubbens konkurrencehold.

 

For forbund og foreninger handler det altså et stykke hen ad vejen om, at have træningstilbud med fokus på progression og samtidig fortælle, hvordan gymnastik rummer udfordringer til alle og at svømning er andet end ’baner på tid’.

 

Bredden bliver ofte klemt

Et fælles træk for begge idrætter er, at hvis man som ca. +8 årig ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold – enten fordi man ikke har talent eller motivation herfor, så er de tilbud foreningerne har mangelfulde eller helt fraværende.

 

Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et af konkurrenceholdene. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer. ”Vi har en stor opgave foran os her”, siger Betina Juul Nielsen, projektleder på projektet og konsulent i GymDanmark og fortsætter: ”I foreninger med konkurrenceafdelinger er dette en klassisk problemstilling, som skal udfordres, så disse foreninger ser muligheder og fordele i et ’både-og’. ”

 

Det sociale fastholder

Undersøgelsen bekræfter et velkendt tema om, at det sociale element er afgørende for, at man fortsætter med sin træning. For de unge i undersøgelsen handler det blandt andet om, at hygge sig med hinanden på holdet. Det gælder både under træning, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men indbefatter i lige så høj grad muligheden for, at ’hænge ud’ før og efter træning.

 

For hold der kun træner én gang om ugen kan det være svært at bygge sociale relationer op. Der ligger en væsentlig opgave her med, at få sat fokus på området og udvikle bud på aktiviteter og metoder til at ’samle holdet’. Særligt svømmeskolens hold, der nogle steder, kun træner 30 minutter om ugen, har en udfordring her.

 

De udvalgte svømmeklubber

Dansk Svømmeunion har til projektet udvalgt 12 svømmeklubber til at være en del af projektet i sæson 2016/2017. Dette betyder, at svømmeklubberne sammen med 10 udvalgte gymnastikforeninger skal gennemføre en proces, der omhandler fastholdelse af tweens. Processen indebærer et opstartsmøde i klubben samt et fælles heldags-seminar og et opsamlingsseminar sammen med de andre deltagende svømmeklubber og gymnastikforeninger. På møderne vil klubberne blive klædt på til at takle hverdagen med deres tweens og deres udvikling i klubben.

 

De deltagende svømmeklubber er følgende:

 • Helsingør Svømmeklub
 • Svømmeklubben Vest Brøndby
 • Gladsaxe Svømmeklub
 • Måløv IF – Svømning
 • Vordingborg Svømmeklub
 • Swim Team Taastrup
 • Snejbjerg Svømmeklub
 • Hobro Svømmeklub
 • Aars Svømmeklub
 • Holstebro Svømme-Club
 • Ringe Svømme-Klub
 • Horsens Svømmeklub

 

Dansk Svømmeunion glæder sig til at starte forløbet med de 12 klubber op i løbet af september og oktober, og er meget spændt på den udvikling, der vil ske i de pågældende svømmeklubber.

 

Bag om projektet

Dansk Svømmeunion og GymDanmark er gået sammen om DIF-historiens største udviklingsprojekt, der blandt andet skal sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens fastholdes i foreningerne. DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet koster.

 

Foruden fastholdelse af tweens og teens skal projektet:

 • udvikle en model for samarbejde mellem specialforbund, som resten af DIF-idrætten kan lade sig inspirere af.
 • sikre de to forbund en fortsat stigende medlemsudvikling

 

Resultatet af samarbejdet skulle gerne blive, at de to forbund bliver endnu bedre til at servicere medlemsforeningerne.


Kontaktinformation:

Dansk Svømmeunion: udviklingskonsulent Anna Jørgensen, mobil: 29 16 09 04.


 


Cookieindstillinger