0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Formandens nytårshilsen til SvømmeDanmark

30-12-2015

Kjeld Egebo Larsen bringer her sin nytårshilsen med tilbageblik på året, der rinder ud og samtidig et fremadskuende kig ind i 2016.

Af: Nora Thomsen



Formand Kjeld Egebo Larsen gør nedenfor status på 2015
og ønsker SvømmeDanmark et godt nytår.

2015 er ved at være et gammelt år. Et år, der har budt på talrige aktiviteter i SvømmeDanmark – og det i alle led af organisationen og på tværs af unionens udvalg, afdelinger og sportslige sektioner. Det har været en fornøjelse at følge energien gennem året. Både de små indslag, hvor en aktivitet eller et møde har gjort en forskel for en lille gruppe mennesker, og de store events, som involverer rigtig mange personer enten til at løfte arrangementet eller som deltager. Alting starter et sted, og i den forbindelse er selv de mindste initiativer af stor værdi. I det følgende vil jeg fremhæve enkelte af de uendeligt mange indslag, som året har budt på, og som samtidig viser, hvor bredt vi sammen favner.

Alle skal lære at svømme og tårnåbning – begge dele med royalt besøg
At kunne svømme er ikke bare at beherske en sportsgren. Svømning er også en grundlæggende færdighed. Det ved vores mange medlemsklubber, som hver dag løfter en stor opgave med at introducere de mindste børn til vand, til at lære dem at beherske vandet og føle glæde derved. I marts måned lancerede vi sammen med TrygFonden, og med deltagelse af Dansk Svømmeunions protektor, Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, et tre-årigt partnerskabsprojekt: ”Alle skal lære at svømme”.  Sammen med en række samarbejdspartnere skal projektet undersøge, hvordan børn bedst lærer at svømme – gerne tidligt i livet. Projektet, der også har international interesse, skal producere anbefalinger til kommuner, undervisere og andre aktører i forhold til at tilrettelægge den bedste svømmeundervisning for børn i grundskolen. Det er et både spændende og vigtigt projekt, som jeg forventer mig meget af.

Royalt besøg havde vi også, da Kronprinsessen indviede TrygFonden Kystlivrednings 37. livreddertårn i Tversted i juni måned. Dejligt at Dansk Svømmeunions protektor også på dette område vil hjælpe med til at sætte fokus på badesikkerhed og det store arbejde, som vores veluddannede kystlivreddere løfter hver sommer på udvalgte strande og via Livredderpatruljen. Det non-kommercielle samarbejde som Dansk Svømmeunion har med TrygFonden har efterhånden forløbet over mere end 15 år. Det er fantastisk at tænke på, hvor meget der er sket i den periode. De karakteristiske rød-hvide livreddertårne er efterhånden noget, som alle har set et eller andet sted i landet.


AquaCamps
Et af sommerens store aktiviteter er unionens AquaCamps, som afholdes i stadig flere af vores medlemsklubber. Aktiviteten kører nu på 12. år og vi er oppe på at have haft cirka 5.000 børn og unge med på en sådan camp i løbet af 2015. Hvor er det flot. Og her skal der i den grad sendes rosende ord til de mange svømmeklubber, som prioriterer at bruge ressourcer herpå. Det er et imponerende stykke arbejde, som klubberne løfter. AquaCamps hjælper ikke kun med til at skabe indhold for børn, der skal have tiden til at gå i en lang sommerferie. Det handler også om, at vi med vores tilbud sikrer, at vi lærer endnu flere børn at færdes ved og i vand med omtanke, ligesom det jo bestemt kan være med til at løfte interessen for vores fantastiske sport.

Projekt ”Vi Bevæger”
Dansk Svømmeunion samarbejder med GymDanmark i projekt ”Vi Bevæger”. Her arbejdes der blandt andet på at finde måder at fastholde ”tweens” (børn og unge i alderen 8-12 år) i vores sport. Det har nemlig vist sig at være en udfordring, som begge forbund kæmper med.


I forbindelse med samme ”Vi Bevæger” projekt, vil jeg også gerne her nævne klubrekruttering, som udgør en vigtig del af samarbejdet. I de seneste år er det lykkedes for Dansk Svømmeunion at opnå en voksende tilgang af nye medlemsklubber. Det er noget, som har stor betydning for unionen. Det giver os en styrke på flere måder, som slet ikke kan overvurderes. Takket være en stærk indsats af vores konsulenter er tilgangen alene i år på 22 nye medlemsklubber.


TrygFonden Christiansborg Rundt og åbent vand-svømning generelt
Når vi når august begynder mange åbent vand-svømmere at tælle ned til den sidste lørdag i måneden. Traditionen tro byder vi denne lørdag på vores stolthed indenfor åbent vand-svømning. Jeg tænker naturligvis her på TrygFonden Christiansborg Rundt. I år kunne vi fejre 10 års jubilæum med dette vores flagskib indenfor åbent vand, og det valgte mere end 3.000 svømmere at være med til at fejre ved at deltage enten individuelt eller som et hold i Krüger Stafetten. Kulissen omkring Christiansborg Slot fås vist ikke meget bedre noget sted i verden.
Netop i år kunne vi samtidig glædes over endelig at have fået en overordnet samarbejdspartner til eventen. Tak til TrygFonden, som nu også har valgt at bakke op omkring denne begivenhed.
I år var begivenheden krydret med et elitært lag, idet vi afholdte en LEN Europa Cup i 10 kilometer åbent vand. På den måde kunne dagen samle både motionister og stærke internationale elitesvømmere på Slotsholmen ud for Den Sorte Diamant.


Svømning i åbent vand er inde i en forrygende udvikling i disse år. Stadig flere får øjnene op for fornøjelsen ved at opleve svømning i det fri. En del svømmeklubber vælger at integrere åbent vand-svømning i sine tilbud, og nogle klubber har samtidig mulighed for og ressourcer til at arrangere åbent vand-events. Det er en fornøjelse at opleve alle de forskellige åbent vand-tilbud, som vi efterhånden kan byde ind med i Danmark. Vi svømmer afsted i åer og kanaler, vi krydser søer og fjorde og vi svømmer langs stranden. Der er virkelig tale om en udvikling, som jeg er sikker på, vi kan vente os meget mere af i årene der kommer.   


”Bruger”-undersøgelse resulterer i forandringer
Dansk Svømmeunion valgte sidste år at få iværksat en ”bruger”-undersøgelse af vores organisation. Vi ønskede herved at blive klogere på, hvordan vores organisation med fordel kunne udvikle sig fremadrettet til gavn for vores medlemsklubber.

På generalforsamlingen i foråret 2015 blev vores organisatoriske struktur forenklet. Fremadrettet er bredde- og udviklingsarbejdet forankret i vores nu oprettede Medlems- og Udviklingsafdeling. Lad mig benytte denne lejlighed til at takke de tidligere medlemmer af Breddesektionen for deres arbejdsindsat. Jeg ved, mange fortsætter arbejdet i de regionale aktivitetsudvalg, hvilket vi i bestyrelsen sætter stor pris på.    

 

I det kommende år vil vi tage fat på to andre væsentlige fokuspunkter, som klubberne har peget på i ovennævnte analyse: Hvordan skal arbejdet med de mindre sportslige sektioner organisatorisk forankres, og kan vi finde samarbejdsområder mellem Dansk Svømmeunion og DGI?
De sportslige sektioner er en yderst vigtig del af vores DNA, og det er vigtigt, at vi tilpasser arbejdet, så vi ikke spilder unødig frivillig arbejdsindsats med en utidssvarende organisationsform.

Hvad angår DGI, så har bestyrelsen nu vedtaget kommissoriet for en ny fælles arbejdsgruppe der, sammen med DGI, skal gøre et forsøg på at skabe et fælles projekt, hvor der kan samarbejdes omkring områder, som af klubberne kan opleves som en lettelse i deres hverdag, og samtidig være nyudviklende. Alt sammen med klubberne i centrum. Det bliver spændende af følge det arbejde, og jeg håber, vi finder frem til nogle samarbejdspunkter til glæde for klubmiljøerne i hele SvømmeDanmark.  


Resultater ved internationale mesterskaber

Noget af det, som jeg ved, at en stor del af SvømmeDanmark følger med i året rundt, er hvordan det går vores svømmere ved internationale mesterskaber. Også i 2015 er det blevet til flotte resultater inklusive medaljer til Danmark.
Årets store internationale seniormesterskab var VM i Kazan. Danmark opnåede her fire VM-medaljer, to af sølv og to af bronze. En flot tangering af højeste antal VM medaljer nogen sinde til Danmark.
Vi kan i den grad være stolte af vores svømmere, som flere gange har vist os, at de er i verdensklasse. Så ved jeg godt, at man kan grave ned i resultaterne og analysere nærmere på disse. Og her kan man så diskutere aspekter, som kan blive bedre. Heldigvis for det, for det var værre, hvis der ikke fortsat kan skabes forbedringer. Det ændrer dog ikke ved, at jeg her i min nytårshilsen med rette kan sige, at vi vel nok kan være stolte af de præstationer, vores lille land kan levere og som blev leveret i Kazan. At slutte som den 15. bedste nation i den samlede oversigt, det er bare så flot. Med svømmere på dette niveau har vi nogle fantastiske forbilleder og idoler, som SvømmeDanmarks mindste svømmere kan se op til og skabe egne drømme ud fra.


Og netop fremtidens talenter er der. På juniorfronten havde vi 13 svømmere afsted til sommerens EM for juniorer, som denne gang var en del af European Games i Baku. Tre medaljer blev det til. Jeg synes, det er en særlig oplevelse at følge disse unge svømmere på vej. Flere af dem vil vi helt sikkert komme til at følge ved store internationale mesterskaber som seniorer. Og hvem ved, måske vi blandt de 13 svømmere har en kommende OL-medaljevinder et stykke ude i fremtiden. Det kan bestemt ikke udelukkes. Men lige nu skriver vi 2015, og jeg vil lykønske både junior- og seniorsvømmerne med deres flotte indsats for Dansk Svømmeunion og for Danmark i årets løb. I gør en forskel. Tak for det. Og også en stor anerkendelse til hele det danske eliteklubmiljø for den indsats der gøres på klubniveau, og som gør det muligt, at vi i Danmark kan udvikle de svømmetalenter, der skal skabe internationale resultater også i årene fremover.


Ny sportslig strategi og handleplan for dansk svømmesport
Hvordan sikrer vi, at blandt andet ovennævnte stolte resultater kan føre til nye fælles ambitioner for svømmesporten i Danmark? Lige præcis det spørgsmål har Sportsafdelingen i efteråret stillet svømmeklubberne som led i arbejdet hen imod en ny sportslig strategi og handleplan for dansk svømmesport. Dermed arbejdes der videre på den hidtidige strategi ”Dansk Svømmeplan 2016” og der kigges nu frem mod 2024. Der blev taget hul på drøftelserne på et inspirationsmøde i oktober, og på baggrund af det input, som Sportsafdelingen modtog, er dokumentet nu blevet bearbejdet og en række strategiske pejlemærker har taget form. Disse pejlemærker er nu fremsendt i høring. Derefter kommer vi i bestyrelsen til at tage endelig stilling til det strategiske grundlag for dansk svømmesport frem mod 2024. En spændende proces, som vi her har taget hul på. I den forbindelse glæder det mig, at klubberne, der deltog på førnævnte inspirationsmøde, bød aktivt ind med synspunkter og holdninger. Uden fælles fodslag kommer vi aldrig i mål med stærke resultater. Så tak til de klubber, som her mødte op og gav deres besyv med.

Spændende OL-år venter forude
Selvom jeg her har fokus på året, der snart rinder ud, vil jeg dog også tillade mig at berøre året, der nu banker på. For 2016 kommer til at byde på mange spændende begivenheder.

Nu nævnte jeg før arbejdet i Sportsafdelingen. Og hvis der er noget, som man i Sportsafdelingen ser frem til for øjeblikket, så er det naturligvis OL i 2016. Om otte måneder går det løs i Rio og fire års arbejde skal forløses i forhåbentlig flotte resultater.

For øjeblikket har vi fem svømmere udtaget til OL. Hertil to holdkapper, som har opnået nationskvotepladser. Men løbet er ikke kørt endnu. Vi kan glæde os til at følge med, når Danish Open afvikles i foråret. Her har svømmerne stadig mulighed for at klare OL-kravtider. Det samme gælder ved EM i svømning i maj. Her har vi den sidste mulighed, og så skulle vi meget gerne have et stærkt hold klar.
Der er lagt op til måneders nervepirrende venten og hvor jeg dog glæder mig. Det tror jeg også - nej, jeg ved - at mange andre i SvømmeDanmark også gør. Hvad enten vi er til konkurrence eller bredde, så kan de fleste af os samles omkring OL, når flammen tændes, når vores svømmere træder ind på pooldeck, og når hundrededele af sekunder iler afsted mens vi holder vejret i spænding.

Indvielsesreception og nyt generalforsamlingsformat
Før vi dog når så langt, sker der imidlertid også spændende ting her hjemme.
For Dansk Svømmeunions administration flytter fra Farum. Vi har valgt at skifte adressen ud med Idrættens Hus i Brøndby, hvor vi har et tæt samarbejde med ansatte og politikere i DIF og Team Danmark samt flere af de mange specialforbund, som også har til huse i Idrættens Hus. Vi kommer til at indgå i et fællesskab, hvor der også følger mange andre praktiske goder med. Jeg tror, det bliver noget, som vi alle vil komme til at glædes over. Administrationen har udarbejdet en plan for flytningen og vurderer, at den daglige drift kun vil blive ganske lidt berørt heraf.

 

Vi har besluttet i bestyrelsen, at vi i 2016 vil kombinere generalforsamlingen med en indvielsesreception i administrationens nye lokaler. Selvom jeg ved, at der vil blive kommunikeret ud om detaljerne, kan jeg ikke lade være med også her at nævne det.
Vi holder indvielsesreceptionen fredag, den 20. maj om eftermiddagen. Her kan de klubber, som måtte ønske at deltage i årets generalforsamling få mulighed for at gå direkte fra ovennævnte reception til et spændende oplæg ved Eskild Ebbesen, som finder sted klokken 18.00 – 19.00. Fra 19.00 til 22.00 er der festmiddag. Og så tager vi fat på generalforsamlingen lørdag morgen, den 21. maj, i tidsrummet 09.00 – 12.00. Dernæst frokost en time og så holdes der Områdemøder og Dialogforum for Medlems- og Udviklingsafdelingen i tidsrummet 13.00 – 15.00.

Ja – den er god nok. Som den opmærksomme læser måske har bemærket, så ændrer vi formatet for den årlige generalforsamling i 2016. Vi har vurderet, at det forhåbentligt kan få flere til at deltage, hvis vi undgår at lægge beslag på en hel weekend. Med det nye format samler vi det hele på en fredag aften og en lørdag frem til klokken 15.00. Generalforsamlingen er jo klubbernes mulighed for at blande sig i de beslutninger, som Dansk Svømmeunions ledelse træffer. Det er her, at I/vores medlemsklubber, skal benytte chancen til at give jeres klubs holdninger til kende. I år vil det i øvrigt være gratis at deltage i generalforsamlingen og festmiddagen. Kun eventuelle overnatninger må klubberne selv dække.

Der er åbnet for tilmelding til generalforsamlingen på unionens hjemmeside, som I kan gå direkte til her.
Meget mere om receptionen og det nye generalforsamlingsformat i den kommende tid.

Julehilsen til alle – og særligt til de frivillige
Jeg kunne ønske at berøre andre begivenheder, som har gjort indtryk i årets løb. Men et sted skal jeg stoppe. Det vælger jeg at gøre hos de frivillige. For uden jer kunne alt det, som er berørt ovenfor være lige meget. Jeg kan ikke sige jer tak nok for det arbejde, I løfter i årets løb – hvad enten det er i klub-regi eller i forbindelse med en event på unions-niveau. Overalt møder vi jer – de frivillige. Til jer vil jeg gerne sende en særlig hilsen og ønsker om et godt nytår. Det tror jeg alle vil have forståelse for.

Og så vil jeg slutte af med at ønske hele SvømmeDanmark – medlemsklubber og deres medlemmer, ansatte og frivillige, samarbejdspartnere og sponsorer, ledere, trænere og aktive i alle vores sportsgrene – et rigtig godt nytår. Vel at mærke et nyt år, som jeg garanterer, vil blive lige så spændende og udfordrende for dansk svømning, som vi er vant til.

Kjeld Egebo Larsen
Formand, Dansk Svømmeunion


 






Cookieindstillinger