...men tørsvømning dur' ikke, er udmeldingen i Dansk Svømmeunion.
Af: Dansk SvømmeunionSvømmeundervisning i folkeskolen bliver nedprioriteret, og et stigende antal kommuner planlægger at indføre tørsvømning eller powerpoint-svømning, som det kaldes i svømmekredse, hvor det tætteste, eleverne kommer på vand, er et billede på en powerpoint. Derfor sætter Dansk Svømmeunion nu fokus på vigtigheden af, at landets skoleelever lærer at svømme i vand, og nye og samarbejdsmodeller mellem kommunerne og svømmeklubberne afprøves.
Danmark er omgivet af vand, og det stiller krav til, at børn lærer at svømme og opnår grundlæggende færdigheder i livredning, så de kan redde sig selv og andre. Svømning i folkeskolen er af afgørende betydning for elevernes svømmeduelighed. Alle landets kommuner er ifølge folkeskolens trinmål forpligtet til at tilbyde svømmeundervisning som en del af idrætsfaget. Men de gældende krav på området betyder, at der er vide rammer for, hvordan undervisningen kan afvikles. Det vil Dansk Svømmeunion gerne ændre på.
- Det er tankevækkende, at flere kommuner planlægger at gennemføre svømmeundervisning uden vand. Det svarer jo til, at man skulle lære at cykle uden en cykel, hvilket de fleste sikkert kan se paradokset i. Hvis vores børn ikke lærer at svømme, kan det få fatale følger, og i yderste konsekvens kan det resultere i flere drukneulykker, siger Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion og fortsætter: - Vi ved fra undersøgelser, at hver fjerde dansker har oplevet nær-drukning, og at det ofte sker i barndommen. Samtidig er omkring halvdelen af dem, der behandles for drukning på de danske hospitaler, børn. Det er derfor helt afgørende, at man fra barns ben lærer at redde sig selv og andre, slutter Pia Holmen.
Samarbejde med svømmeklubber er en gevinst for kommunerne
Strammere økonomistyring blandt landets kommuner er en primær årsag til besparelserne, og 2 ud af 10 kommuner har planer om at indføre svømmeundervisning uden vand.
Dette skal ses i lyset af, at der i dag er mere end 1 ud af 10 kommuner, som ikke tilbyder alle deres elever svømmeundervisning i vand. Det viser rapporten ”Skolesvømning i den danske folkeskole”, der er udarbejdet i et samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, DIF og Syddansk Universitet.
Det har fået Dansk Svømmeunion til at tænke i nye løsningsmodeller, og derfor er der blevet gennemført et pilotprojekt, hvor tre kommuner er gået sammen med tre lokale svømmeklubber. Projektet er løbende blevet evalueret af Syddansk Universitet, og samarbejdet har vist sig at være en økonomisk fordel for kommunerne.
- Vi har udviklet forskellige løsningsmodeller, hvor svømmeklubber og kommuner går sammen om at tilbyde svømmeundervisning. Det primære formål er, at børnene lærer at svømme. Det er så et ekstra plus, at vores pilotprojekter indikerer, at der er en økonomisk gevinst for kommunerne ved at lade svømmeklubberne overtage undervisningen. Der er også andre gode eksempler på givtige samarbejdsformer mellem kommuner og klubber, som ikke foregår i vores regi. Vi håber, at det kan være med til at bane en ny vej for svømmeundervisningen, siger Pia Holmen.
Dansk Svømmeunion vil være til stede under Folkemødet på Bornholm, hvor der via forskellige debatskabende aktiviteter sættes fokus på vigtigheden af, at børn lærer at svømme i vand.
Deltagerne i teltet får bl.a. mulighed for at prøve kræfter med tørsvømning, mens de, der gerne vil svømme i vand, kan deltage i morgensvømning alle dage kl. 8-9. I Allinge Havnebassin vil uddannede svømmeinstruktører i løbet af dagen tilbyde svømmeundervisning. Læs mere på www.allesvømmer.dk
Ændringsforslag til folkeskolens trinmål
For yderligere information
Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion
Tlf.: 29 20 61 61
Mail: ph@svoem.dk
Til stede under Folkemødet på Bornholm
Erik Bech, kystlivredningschef (TrygFonden Kystlivredning), Dansk Svømmeunion
Tlf.: 30 33 72 49
Mail: eb@svoem.dk
Dansk Svømmeunion er pt. det tredje største specialforbund under DIF med i alt 155.930 medlemmer fordelt på 248 klubber. Foruden svømning på såvel bredde- som eliteniveau har Dansk Svømmeunion også aktiviteter inden for disciplinerne livredning, synkronsvømning, udspring, åbent vand og vandpolo.