0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

FAKTA: Artikel i Ekstra Bladet 29. maj: Elitesvømmere kan få problemer

30-05-2010
Dansk Svømmeunions eliteafdeling fik desværre ikke mulighed for at komme til orde i artikel bragt i Ekstra Bladet lørdag, den 29. maj, om elitesvømmere med problemer på elitecenteret (NTC). Det vil vi derfor gøre her på hjemmesiden.

Af: 21

Artiklen med overskriften ”Elitesvømmere kan få problemer” rejser en række kritikpunkter som Dansk Svømmeunions eliteafdeling ikke har fået mulighed for at svare på. Elitechef Lars Sørensen bringer derfor her fakta om elitecentret (NTC).

Opdatering på fakta
Der er otte danske svømmere optaget på NTC, derudover er der tre svømmere tilknyttet med fast ophold på specielle vilkår. Yngste damesvømmer er 16 år og bor hjemme hos sine forældre. Næstyngste damesvømmere er 21 år og bor i en Team Danmark bolig tæt ved NTC på Bellahøj. Yngste herresvømmer er 19 år og bor hjemme hos sine forældre. Næstyngste herresvømmer er 22 år og bor ligeledes hjemme.

Dansk Svømmeunion arbejder tæt sammen med skolerne, hvorpå de forskellige NTC-svømmere går, og har løbende og personlig kontakt med skolerne. Særlig fokus er der på de yngre svømmere, der faktuelt enten går i folkeskole eller tager en gymnasial uddannelse på forlænget Team Danmark ordning. De ældre NTC-svømmere klarer typisk at håndtere kombinationen skole og træning selv med direkte mellemkomst fra Team Danmarks uddannelseskonsulent.

Dansk Svømmeunion uddanner i samarbejde med Team Danmark de yngste (årgangssvømmerne) og næstyngste (juniorsvømmerne) landsholdssvømmere på træningssamlinger henover året. Der kører fast to forløb for alle landsholdssvømmere  igennem landsholdsgrupperne. Ét med fokus på ernæring og et med fokus på mental træning samt det at lære at håndtere at være eliteidrætsudøver. Den faglige referenceramme er både Team Danmarks Aldersrelaterede Træningskoncept (ATK) og det svømmespecifikke ATK.

Derudover har NTC-svømmerne direkte adgang til Team Danmarks eksperter. Det være sig fysioterapeut, diætist, idrætspsykolog og læge.

En nedsat arbejdsgruppe bestående af elitechef, landstræner, assisterende landstræner, Team Danmark konsulent og svømmerrepræsentant følger eliteafdelingens løbende arbejde og beslutninger, herunder også driften af NTC. 

De overordnede principper og retningslinjer for blandt andet NTC er vedtaget af eliteafdelingens styregruppe og Dansk Svømmeunions bestyrelse. De findes i dokumentet "Eliteplan 2012" som fremgår her.  

Dokumentet ”Eliteplan 2012” er den overordnede strategiplan for eliteafdelingen. Eliteplan 2012 er en del af samarbejdsaftalegrundlaget med Team Danmark og er blevet formuleret efter en grundig proces med alle interessenter i dansk elitesvømning. En proces, der blev håndteret i perioden op til OL i 2008.

Nedenfor bringes et uddrag fra Eliteplan 2012 om NTC:

NTC skal bygge på det arbejde og den kontinuitet der bliver opnået i klubber både indenfor og udenfor den etablerede faste struktur. NTC kan kun fungere optimalt når fødekæden og den etablerede struktur fungerer optimalt. NTC skal fungere som inspirator, udfordrer og drivkraft for en elitær udvikling af svømmerne på et højt internationalt niveau. Ligeledes vil åbenhed og vidensdeling omkring den specifikke træning og træningsprincipperne være vigtige fokuspunkter for de tilknyttede trænere.

NTC vil blive dagligt håndteret og koordineret af en fuldtids træner med titel af assisterende landstræner. Landstræneren vil være overordnet sportslig ansvarlig, og være ”på kanten” ved de fleste af ugens træningspas. 

De bedste svømmere skal her kunne søge ekstra sparring og også permanent ophold. Alle svømmere fra bruttogrupperne og fra Team Danmark kraftcentrene har efter aftale ret til at træne og opholde sig på det nationale træningscenter. Således er det også NTCs opgave, at tilbyde de største talenter daglig eller lejlighedsvis træningsadgang. Målgruppen for svømmere med fast ophold på NTC er internationale senior svømmere, juniorsvømmere i iTUP og svømmere der tilhører den nationale elite (ca. top 3 på årsrangliste). Der skal være et klart internationalt perspektiv med opholdet på NTC. Dvs. der skal indenfor ca. 2 år være en realistisk mulighed for kvalifikation til et internationalt seniorstævne. 


For yderligere information kontakt: 
Elitechef Lars Sørensen, mobil: 2920 6160 eller mail: ls@svoem.dk


 


Cookieindstillinger