0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

FINAs general kongres: Stort flertal for ny beslutning om svømmedragter

25-07-2009
Kongressen gik imod FINAs bureau og 95 procent af de fremmødte lande stemte for en ny beslutning om brug af svømmedragter.

Af: 21

I dagene op til VM i svømning har FINA (det internationale svømmeforbund) afholdt diverse kongresser. Dansk Svømmeunion har deltaget i flere af disse: åbent vands tekniske kongres, svømningens tekniske kongres samt FINAs general kongres.
 
Kongressen imod FINAs bureau (bestyrelse)
FINAs bureau havde lagt op til at den endelige beslutning om, hvilke konkurrencedragter, der må anvendes fra 2010, skulle træffes af det nyvalgte bureau på et møde i Rom den 28. juli. 
 
Dansk Svømmeunion var på svømmekongressen og general kongressen repræsenteret ved formand Kaj Aagaard og direktør Pia Holmen.

Straks efter formandens beretning på general kongressen bad Pia Holmen om ordet og adresserede bureauet med en indtrængende anmodning om at få taget nogle beslutninger omkring konkurrencedragten.
Pia Holmen refererede til hele processen som en rodet affære, der har stået på i over et år og beklagede FINAs slingrekurs, der har skabt stor frustration og forvirring hos svømmerne især, men også blandt trænere og ledere i forbundene.
En debat om dette blev blankt afvist. Senere, under behandling af vedtægtsændringerne, kunne debatten imidlertid ikke stoppes, idet USA havde fremlagt et forslag, der reelt ville betyde, at de dragter, der primært svømmes i ved det forestående VM i svømning i Rom, ville blive forbudte at benytte fra 2010, såfremt forslaget gik igennem.
 
Kongressen insisterede på en afstemning og gik dermed imod bureauets ønske om, at forslaget ikke skulle imødekommes. USA´s forslag blev vedtaget med et overvældende flertal. Cirka 95 procent af de godt 200 fremmødte lande stemte for USA´s forslag. Det blev dog også besluttet, at formuleringerne omkring dragter juridisk skal ligge i FINAs retningslinjer, der udelukkende besluttes af FINAs bureau. Dermed kan FINAs bureau teknisk set ændre på reglen om konkurrencedragten. Rent politisk vil det dog være et selvmål af de helt store, idet kongressen, som ellers kun sjældent kan blive enige om noget som helst, her stod sammen og stod fast.
 
Den endelige formulering af reglen er ikke på plads, men følgende blev dog besluttet:
"In swimming competitions the competitor must wear only one swimsuit in one or two pieces which for men shall not extend above the navel or below the knee, and for women, shall not cover the neck, extend past the shoulder, nor shall extend below knees. All swimsuits shall be made from textile materials".

Dansk Svømmeunions ledelse hilser beslutningen velkommen og ser frem til, at det igen kan blive svømmeren, der er i centrum og ikke hvilken dragt, svømmeren vælger at svømme i, der får alt opmærksomhed.
 
Dansk Svømmeunion