0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Svært at blande sig i toppen med verdens stærkeste elitesvømmere med en træningshverdag i Danmark

18-07-2009
Fra den 26. juli vil hele ”SvømmeDanmark” med stor spænding følge 12 danske elitesvømmere, når det går løs ved Verdens Mesterskaberne i svømning i Italien.

Af: 21

Spændingen er stor, da der er håb om både flotte rekorder og finaleplaceringer. Dansk elitesvømning har gennemgået en imponerende udvikling i de seneste fem år takket være en målrettet og professionelt anlagt satsning i samarbejde mellem Dansk Svømmeunion og Team Danmark. Ved OL i Beijing i 2008 kulminerede satsningen inden for dansk elitesvømning med noget af det absolut ypperste – en OL-medalje til danske Lotte Friis – den første medalje til Danmark i 20 år ved et OL.

Dansk elitesvømning er således nået rigtig langt og er nu for alvor ved at bide sig fast på verdensklasse-niveau. Men det har ikke været nemt, og det vil fortsat ikke være nemt. Dansk elitesvømning lider i den grad under at have langt færre midler til rådighed sammenlignet med, hvad, der er almindeligt for elitesvømningen i andre lande.
 
Kigger man på de danske elitesvømmeres hverdag sammenholdt med de konkurrenter, som svømmerne om få dage kæmper side om side med i bassinet i Rom, tegner der sig nogle yderst tankevækkende forskelle.
 
Hollandske, engelske, italienske og tyske elitesvømmere kommer fra en hverdag, hvor de, via eksempelvis olympiske komitéer, det offentlige samt svømmernes respektive forbund, støttes økonomisk i en sådan grad, at de kan få en hverdag til at hænge rimeligt sammen uden at være hængt op af studier eller deltidsarbejde parallelt med de mange daglige timers træning i klorvandet. Dette er langt fra tilfældet for danske elitesvømmere.
 
En økonomisk sammenligning
Et eksempel; en elitesvømmer som Julie Hjorth-Hansen, der ligger placeret blandt de 10 - 12 bedste på verdensranglisten - hun modtager 5.000 kroner i månedlig støtte fra Dansk Svømmeunion og Team Danmark. Udover dette får hun så betalt og finansieret internationale træningslejre og stævner.
En svømmer med tilsvarende niveau modtager i Spanien i underkanten af 20.000 kroner pr. måned fra det spanske svømmeforbund og den spanske olympiske komite, og det på favorable skattevilkår.
 
Hvad sker der i fremtiden?
I Dansk Svømmeunion ser man med største alvor på de økonomiske udmeldinger, der er kommet fra Team Danmark på det seneste – udmeldinger om, at der i 2010 skal spares 20 millioner kroner på budgettet.
 
Hvad får det af konsekvenser for elitesatsningen inden for dansk eliteidræt generelt – og for svømmesporten specifikt? Dette gør Dansk Svømmeunions bestyrelse sig mange bekymrede tanker om i denne tid.

Vil det få som konsekvens, at støtten til elitesvømningen mindskes yderligere, når man et leje, hvor værdigheden forsvinder for aktive, der også skal føle en glæde og motivation i hverdagen for at drive træningen så vidt, at det kan føre topresultater med sig.

Som Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, udtaler det: - Julie Hjorth-Hansen er nu 25 år. Hvordan sikrer vi, at det for hende fortsat vil være attraktivt at træne op til 30 timer om ugen kombineret med studier eller arbejde på deltid? Pengene hver måned er ikke alt, men det er en medvirkende årsag til, at svømmerne kan få et fornuftigt liv kombineret med udøvelse af elitesvømning på højt internationalt niveau.

Lige nu kan vi glæde os til at skulle følge Julie Hjorth-Hansen og de 11 øvrige danske elitesvømmere i Rom, men spørgsmålet er, om den fantastiske udvikling, som dansk elitesvømning har gennemgået de senere år, skal få lov til at fortsætte, eller om de økonomiske vilkår nu nærmer sig et punkt, hvor vi må opgive at satse på elitesvømningen.

Lad os få den politiske debat om dansk eliteidræts fremtid
Dansk Svømmeunion har på hjemmesiden – www.svoem.dk – i dag fremlagt en artikel, der beskriver dansk elitesvømnings situation fra 2002 frem til i dag. Artiklen er skrevet på baggrund af den dystre økonomiske situation, som synes at tegne sig for dansk eliteidræt i fremtiden.
 
I artiklen berøres følgende emner:
- Flere års stædig elitesatsning bag toppræstationer.
- OL 2016 i farezonen.
- En værdig hverdag i form af semi-professionelle tilstande – en
  nødvendighed.
- Savner politikernes åbenlyse debat om dansk eliteidræts fremtid.
- Team Danmark hårdt presset: alle vil ha’ del i kagen.
- Uden forsvarlig finansiering – ingen elitesatsning i Dansk Svømmeunion.

Med denne pressemeddelelse samt artiklen på Dansk Svømmeunions hjemmeside ønsker Dansk Svømmeunion at bidrage til den debat, der stadig for alvor lader vente på sig fra politisk side.
 
Artiklen på Dansk Svømmeunions hjemmeside kan ligeledes downloades her.

For yderligere information kan Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, kontaktes på mobil: 2920 6161.  

Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion

 


Cookieindstillinger