0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk sejr ved lørdagens svømmelandskamp over Øresund

06-09-2008
Med pointene ni mod syv måtte vores svenske naboer sande, at slaget blev tabt i dag på Øresund.

Af: 21

Talrige nysgerrige blikke skuede i dag ud over Øresund, da der blev afholdt svømmelandskamp mellem Danmark og Sverige på den fem kilometer lange strækning mellem Helsingør og Helsingborg.
 
Sidste år blev det til en fifty fifty fordeling af sejre med dansk damesejr, svensk herresejr og en ens pointfordeling. I dag var det så tid for en ny spændende fejde på åbent vand mellem de rød-hvide og de blå-gule badehætter.
 
Det danske hold bestod af Mathilde Riis Sørensen (West Swim Esbjerg, sidste års landskamp-vinder på damesiden), Trine Gudnitz (Helsingør Svømmeklub), Jacob Carstensen (West Swim Esbjerg) og Flemming Sørensen (IF Lyseng, tredjeplads ved sidste års landskamp på herresiden).
Det svenske hold bestod af: Sofia Johansson, Klara Andersson, Gustav Åberg-Lejdström og Christoffer Wallin (alle fire svømmere fra Helsingborg Svømmeklub). Christoffer Wallin vandt sidste års landskamp på herresiden.
 
Om end solen skinnede og vejret viste sig fra sin nænsomme side på denne september-lørdag, var der helt andre barske forhold at kæmpe med og under i vandet. Særdeles kraftig strøm og bølger gjorde svømmeturen fra Kronborg til vore svenske naboer ved stranden ud for Pålsjø Krog til en meget barsk udfordring for de ellers skrappe vandhunde.
 
Kun én svømmer i damernes konkurrence vandt kampen over de barske strømforhold
De første svømmere i vandet, de fire damesvømmere, blev sendt af sted klokken 13.00.
Starten gik fint for alle svømmere, men hurtigt stak de to danske svømmere dog af og skabte et solidt forspring til de svenske modstandere. Godt ude på Øresund måtte de to svenske svømmere desværre sande, at strømforholdene var en kende for barske for dem, hvorfor de måtte opgive resten af turen og lade sig samle op af følgebåde, som fulgte dem tæt på hele turen. Synd for Klara Andersson og Sofia Johansson at de således måtte trække sig fra konkurrencen på dette tidspunkt. De to danske svømmere, Trine Gudnitz og Mathilde Riis Sørensen, kæmpede bravt videre indtil cirka 400 meter før mål, hvor den kraftige strøm desværre betød, at Trine Gudnitz måtte samles op af vandet, da hun var ved at komme en anelse på kollisionskurs med et større skib. Og da strømforholdene gjorde, at det ikke var muligt for den lokale Helsingør-svømmer at komme hurtigt videre, måtte hun desværre sande, at konkurrencen var slut for denne gang. Ærgerligt for Trine, som ikke selv følte, at energien var brugt op, og som gerne havde set sig selv fortsætte hele vejen til sandstranden i Helsingborg: - Jeg er rigtig ked af, at det skulle ende med, at jeg måtte samles op og så endda så tæt på mål. Jeg ville meget gerne have fortsat hele vejen, men jeg forstår omvendt godt, at forholdene ikke længere var til, at jeg bare svømmede videre. Sikkerheden går forud for alt andet, så det var nok ok, at følgebåden ville have mig op, fortalte en ærgerlig Trine Gudnitz oven på de hårde strabadser lørdag eftermiddag.
Således endte damedysten med at kun Mathilde Riis Sørensen gennemførte dagens konkurrence på damesiden. Mathilde blev noteret for tiden 1 time 23 minutter og 16 sekunder. En noget langsommere tid sammenlignet med sidste års dyst, hvor Mathilde blev noteret for tiden 52 minutter 56 sekunder. Det var da også en noget træt Mathilde, som efterfølgende fortalte om løbet: - Jeg synes, det var ret svært at kæmpe i vandet i dag. Strømmen drillede og bølgerne var ret store, så hurtigt var jeg klar over, at det ikke ville blive til nogen supertid i dag. Omvendt følte jeg hele tiden, at jeg nok skulle klare turen, selvom det godt nok er den værste og mest barske åbent vand-konkurrence, jeg til dato har været ude for, lød det fra West Swim Esbjerg-svømmeren Mathilde, som denne sommer har vundet DM i både fem og 10 kilometer åbent vand-svømning. 
 
Oven på damernes konkurrence var det tid for herrernes tilsvarende dyst. Klokken 15.10 lød starten således for anden gang denne lørdag ved Kronborg Strand. Her kunne det fremmødte publikum følge Jacob Carstensen, Flemming Sørensen, Gustav Åberg-Lejdström og Christoffer Wallin ile ud i det 17 grader kolde vand.
 
Alle fire svømmere på herresiden gennemførte Øresunds-dysten
På herresiden lykkedes det samtlige fire svømmere at kæmpe sig igennem høje bølger og barsk strøm. Her var hurtigste svømmer i land svenske Christoffer Wallin, som nåede Pålsjø Krog i tiden 1 time 9 minutter 54 sekunder. (Christoffer vandt også sidste år i den noget hurtigere tid: 50 minutter 49 sekunder). Næsthurtigste svømmer blev danske Jacob Carstensen i tiden 1 time 10 minutter 51 sekunder. Tredjepladsen gik til svenske Gustav Åberg-Lejdström i tiden 1 time 14 minutter 47 sekunder, mens Flemming Sørensen fra IF Lyseng sluttede som fjerde- og dermed sidste mand i tiden 1 time 15 minutter og 20 sekunder (sidste år svømmede Flemming samme strækning i tiden 52 minutter 24 sekunder).  
 
Dansk pointsejr til Danmark
Med kun Mathilde Riis Sørensen i mål på damesiden kan man sige, at det blev til dansk damesejr. Og omvendt, med svenske Christoffer Wallin som hurtigste herresvømmer, blev det således til svensk herresejr. Imidlertid afgøres den endelige sejr af det pointsystem, som landskampen er bygget op om, hvor hurtigste svømmer tildeles fem point, næsthurtigste svømmer får tre point, tredjehurtigste svømmer opnår to point, mens sidste svømmer i mål må tage til takke med et enkelt point. Gennemfører man ikke distancen, opnås ingen point.
Fordelt på point er det ved denne lørdags svømmelandskamp blevet til en fin dansk sejr med pointene ni mod svenskernes i alt syv point. Dermed er der i dag blevet sat et flot dansk punktum for de seks åbent vand-arrangementer, som Dansk Svømmeunion har været involveret i hen over sommeren 2008. 
 
Til næste år afholdes atter en lang række spændende åbent vand-begivenheder i både havne, fjorde og kanaler. Her bliver det ikke mindst en stor begivenhed, når Dansk Svømmeunion er vært for et af FINAs World Cup afsnit i 10 kilometer åbent vand-svømning. Her bliver der mulighed for at følge cirka 80 – 100 af verdens skrappeste åbent vand-svømmere, når startskuddet lyder den 29. august i Frederiksholm Kanal.
 
Læs meget mere om de mange åbent vand-tilbud, som Dansk Svømmeunion byder på i 2009 på www.openwater.dk  Dette site vil blive opdateret løbende.
 
Billeder fra dagens svømmelandskamp kan ses på Dansk Svømmeunions hjemmeside fra på mandag.
 
For yderligere information kan Dansk Svømmeunions klubchef, Morten Kjær, kontaktes på mobil: 2170 4405.
 
Svømmelandskampen mellem Danmark og Sverige er arrangeret af Dansk Svømmeunion i samarbejde med Helsingør og Helsingborg Svømmeklub samt Pålsjø Krog.
 
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
 
Nora Thomsen
Informationsmedarbejder
 
Telefon: 4439 4453
Mobil: 2149 0937
Fax: 4439 4460

www.svoem.dk

 


Cookieindstillinger