0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk svømnings største profiler hædret i forbindelse med jubilæumsfest

22-04-2007

Af: 21

I forbindelse med fejringen af Dansk Svømmeunions 100 års jubilæum i Idrættens Hus lørdag aften, blev en række af dansk svømnings helt store profiler hædret med Dansk Svømmeunions aktives æresbevis.
 
Om dette æresbevis, som ikke er blevet tildelt svømmere i nyere tid, lyder det, at prisen udgør en særlig anerkendelse til aktive i Dansk Svømmeunion, der, på seniorniveau, har opnået helt ekstraordinære flotte resultater i forbindelse med EM, VM eller OL. 
 
Det var Dansk Svømmeunions formand Kaj Aagaard, som stod for overrækkelsen af æresbevisningerne. Her lød det blandt andet fra formanden, at svømmere tilbage i 30’erne og 40’erne er blevet hædret i behøringt omfang, og at der dengang blev givet gaver og overrakt æresbevisninger. Af store svømmere fra disse årtier fremhævedes eksempelvis Ragnhild Hveger, Greta Andersen og Karen Margrete Harup.
 
Her gjorde Kaj Aagaard et ophold for at overrække en buket blomster til netop Karen Margrethe Harup, som var med til af fejre Dansk Svømmeunions jubilæum i Idrættens Hus (Karen Margrethe vandt OL-guld til Danmark i 1948 i 100 m rygsvømning). Der var stående klapsalver i salen i forbindelse med overrækkelsen af blomster.
 
Tilbage i sin tale lød det fra formanden, at Dansk Svømmeunion nu havde et efterslæb hvad angik hædring af nyere tids aktive.
- Vi ved godt, at vi har et efterslæb her. Det har vi hele tiden ønsket at rette op på i bestyrelsen, og vi har de seneste år sagt, at det tager vi til vores 100 års jubilæum. Vi ønsker at hædre og takke en række svømmere, der har gjort sig særligt bemærket i en periode, hvor vi igen er begyndt at vise os frem på den internationale scene.     
 
Da formanden kom til selve overrækkelsen præciseredes de kriterier, som lå til grund for aftenens hædring.
 
Personer, som denne aften ville blive hædret, måtte være indehavere af mindst én af følgende medaljer:
- guld, sølv eller bronze ved OL
- guld, sølv eller bronze ved et VM på langbane
- guld ved et VM på kortbane
- guld ved et EM på langbane
- guld ved et EM på kortbane

Herefter blev seks personer bedt om at komme på podiet:
Susanne Nielsson, Benny Nielsen, Berit Puggaard, Gitta Wolf (før Gitta Jensen), Sophia Skou og Jacob Carstensen.


På billedet optræder fra venstre: Jacob Carstensen, Sophia Skou, Gitta Wolf (tidligere Gitta Jensen), Berit Puggaard, Benny Nielsen og Susanne Nielsson. Foto: Preben B. Søborg.

Foruden disse seks personer ville yderligere seks personer blive hædret, som imidlertid ikke havde mulighed for at være tilstede på aftenen. Det drejer sig om følgende personer: Mette Jacobsen, Louise Ørnstedt, Jakob Andkjær, Lars Sørensen, Annette Poulsen og Eva Mortensen.
 
Nedenfor følger korte uddrag af formand Kaj Aagaards tale til de hædrede personer.
Susanne Nielsson var den første til at bryde muren. Vi er mange, der kan huske den enorme træningsindsats og flid, der lå bag dine mange flotte resultater. Du brød grænser sammen med din træner, og du viste vejen. Jeg (kaj Aagaard, red.) så selv, da du vandt bronze i 200 m bryst i 1978 ved VM i Berlin, og du gentog kunststykket et par år senere ved OL i Moskva. Her var det bronzemedalje i 100 m brystsvømning.
 
Benny Nielsen begynder at vise sig på arenaen i 1985 med en sølv ved EM i 100 butterfly og herefter medaljer igen i 86 og 87 blandt andet bronzemedalje ved VM langbane – og så den flotte sølvmedalje ved OL i 1988 i 200 m butterfly. Medaljer hænger ikke på træerne i dansk svømning, men du gjorde det Benny.
 
Mette Jacobsen må kategoriseres som den mest vindende svømmer i Dansk Svømmeunion i vores 100 årige historie – helt uden sidestykke. Det er imponerende, hvad, hun har opnået i sin lange karriere. Det er blevet til 131 danske rekorder, 66 nordiske rekorder, 56 individuelle mesterskaber på kortbane, 73 danske mesterskaber på langbane, 32 individuelle EM og VM medaljer, tre VM guld og syv EM guld. Hertil fire holdkapmedaljer, 52 World Cup sejre og deltagelse ved fem Olympiske Lege i træk.
Dansk Svømmeunion ønsker også at takke Mette for en imponerende karriere. Desværre er Mette ikke til stede i aften.
 
Herefter gik formand Kaj Aagaard videre til en særlig holdkap-præstation ved VM i 1991.
- Vi fik bronze i 4 x 200 m crawl for damer med Berit Puggaard, Gitta Jensen, Annette Poulsen og Mette Jacobsen. Eva Mortensen var med i indledende og fik således også medalje.
 
Berit Puggaard viser sig i disse år som en glimrende holdkapsvømmer og vinder også individuelle medaljer, men det er ovennævnte holdkap, der kvalificerer dig til denne æresbevisning.
Desværre er Annette Poulsen ikke til stede i dag, og Eva Mortensen har meldt afbud.
 
Sophia Skou kommer også med i gruppen af svømmere, vi skal hædre i dag. Det sker ved en guldmedalje ved EM kortbane i 200 m butterfly i 1995.
 
Vi må heller ikke glemme vores egen elitechef Lars Sørensen, der vandt guld ved EM langbane i 1991. Din tid på 200 m medley kortbane står endnu. Nu må du snart være med til at skabe en svømmer, der kan få has på den.
 
Jacob Carstensen har for nylig afsluttet en imponerende international karriere. Det er blevet til 3 x OL deltagelse – og hvem husker ikke, da Jacob i 1997 overraskede alt og alle og blev verdensmester i 400 m crawl ved VM kortbane i Gøteborg.
 
Louise Ørnstedt er endnu et af de seneste skud på stammen med de allerbedste resultater. Hendes sølvmedalje i 100 m rygcrawl i Barcelona står indtil nu som det flotteste resultat. Hertil guldmedaljer ved EM kortbane og en række andre flotte resultater. Louise kunne desværre ikke være her i aften.
 
Seneste præstation fandt sted i slutningen af marts 2007 ved VM i Melbourne i Australien. Det lykkedes Jakob Andkjær at vinde bronze i 50 m butterfly i en ganske imponerende tid. Jakob viser vejen i disse år. Jakob kan desværre ikke være med her i aften.
 
Formand Kaj Aagaard overrakte oven på præsentationen blomster, diplomer og gaver til de seks tilstedeværende personer og takkede for en fantastisk flot indsats for dansk svømning. 
 
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
 
Nora Thomsen
Informationsmedarbejder
 
Telefon: 4439 4453
Mobil: 2149 0937
Fax: 4439 4460

www.svoem.dk


 


Cookieindstillinger