En førstegangsdeltager udtaler:”Når man træder ind på den enorme arena, mærker man med det samme den afslappede stemning, der er blandt deltagerne. De yngste grupper har både deres forældres og bedsteforældres aldersklasse repræsenteret. Alle er lige velkomne uanset svømmemæssigt niveau. Men der er en anden klar ting, der fylder meget ved siden af den helt igennem familiære stemning, og som præger mesterskabet: seriøsiteten og de hurtige tider! I alle aldersgrupper har der op til mesterskabet været benhård og målrettet forberedelse – alle håber på at forbedre deres forrige tid. Nogle deltager i jagten om guldmedaljen og måske oveni dette en verdensrekord.” VM for masters på Stanford University i Californien er overstået og de danske svømmere vender hjem til hver deres dagligdag med familie og job. Nogle af svømmerne medbringer medaljer i bagagen og alle, er de blevet en masse mastersminder rigere.
De rå svømmeresultater tilføjede Danmark fem guldmedaljer, tre sølv, tre bronze og 22 tin, hvor tin er fra fjerde til 10. pladsen. Herudover blev der virkelig svømmet stærkt og sat mange rekorder, hvilket fortæller, at de danske masterssvømmerne er i forbedring.
Der var liv og aktivitet i og omkring alle bassiner under hele VM 2006.
Klar til start...
Mastersudvalget klarer de praktiske formaliteter så svømmerne kan koncentrere sig om at svømme Forbedringerne hos svømmerne kan skyldes de nye tiltag, som mastersudvalget har fokuseret på såsom træningslejr og fællestræning op til mesterskabet. Men også de sidste sportslige råd i opvarmningen, inden det går løs kan give et lille positivt udslag. Disse dele har stor betydning for præstationen og dermed rekorderne. Men det er ikke det eneste, der gør udslaget - også selve mastersarbejdet bag kulissen tillægges en stor betydning, hvor Peter, Søren, Elsemarie, Alex, Ken og Anni befinder sig. Udvalget har sørget for tilmeldinger, deltagerrejse, hotel, forsikringer, profilbeklædning, hjemmeside og opdateringer og alle aftaler med Dansk Svømmeunion, hvilket skaber tryghed, så den enkelte masterssvømmer ”kun” skal fokusere på svømningen.
Hvorfor masterssvømning? Flere svømmere vælger at deltage, fordi den røde tråd er lagt klart frem. Det i sig selv kan gøre, at flere vælger at deltage. Derved øges muligheden for at præstationerne slår igennem. Begge fænomener er sat som målbeskrivelse for mastersarbejdet, og derfor er det dejligt at se, målsætningen opnås.
Masterssvømmere har mange forskellige mål med svømningen, hvilket gør masterssvømning til en bred og rummelig sport, hvor livets mange andre indhold går side om side med masterssvømningen. Derfor ser vi ofte en vekslen mellem svømmepauser og come back af svømmere efter nogle år, et årti – måske et halvt liv, før de starter igen. Men lysten til at svømme ligger latent og det er vigtigt.
- Og hvad er det så, der får svømmerne til at starte igen? Det er svært at pege på, for grundene er mange. Nogle begrunder det med det sociale element, der trækker dem. Andre argumenterer med sundhed og helbred fordi aldringstegnene begynder at træde frem. Også bare lysten til at motionere, kan være udslagsgivende. Andre igen mangler konkurrence og spænding, og mange tager med ud til de internationale mesterskaber for at få ”en på opleveren” både kulturelt, socialt og sportsligt. Én ting er dog sikkert: når den kendte fløjte lyder ved mesterskabet, så er man 100 procent tændt. Her bliver omverdenen pludseligt reduceret til et seriøst fokus, hvor alt i én drives til at yde det ypperligste.
Organiseringen bag masterssvømning bør styrkes i fremtiden Derfor tror jeg, at det der skal til for at videreudvikle masters i Danmark er, at forholdene for masterssvømmerne og organiseringen bag dem hele tiden må gøres bedre. Det giver en rød tråd og den nødvendige service for at få mastersaktiviteterne til at glide. Men vi må også hele tiden have en finger på pulsen, for at finde et tilpasset niveau af aktiviteter. For bliver de enkelte aktiviteter for ambitiøse, lægger vi byrden tilbage på masterssvømmeren, og så bliver det ikke det frirum med svømning, som driver masters til bassinerne.
Fantastiske tider ved VM 2006 – ikke mindst leveret af værtsnationen Ved det afviklede VM-mesterskab på Stanford University blev verdensrekorden slået hele 440 gange efterhånden som heatafviklingen skred frem, hvor tilfældigvis halvdelen, nemlig 220 verdensrekorder, endte på FINAs rekordtavle for masters. USA har som værtsnation gået i spidsen for disse rekorder og USMS (United States Masters Swimming) var også vel repræsenteret i deltagerantal.
I USA har man formået at tage teten, hvor USMS har sat dagsordenen for de fænomenale præstationer og rekorder. USMS forsøger endda at præge FINA masters på regelområdet, hvor de blandt andet har foreslået holdkapper med 4x100 m i henholdsvis fri og medley og 4x200 m fri samt en ny mastersgruppe 18-24 år. Disse forslag støttes dog hverken af Danmarks, LENs eller FINAs masterskomite. Intet er dog endeligt afgjort endnu.
USMS har i mange år gjort det, som vi i Danmark først lige er startet på hvad angår organisering af forløbet frem mod mesterskaberne og generelt masterssvømning som konkurrencesport. Derfor er mange af de flotte rekorder sat af amerikanere. Enkelte af rekorderne kan nævnes for at tegne et billede af det ekstremt høje niveau, mesterskabet befandt sig på og som snildt kunne blande sig i et nationalt DM:
Der blev sat verdensrekord i 400 m IM for kvinder i aldersgruppen 40 – 44 år af Karlyn Pipes-Neilsen fra USA i tiden 5.13.32 – dette ville ved sidste års DM svare til en femteplads i finalen. En anden verdensrekord blev sat på sprinterdistancen 100 m fri for kvinder i gruppen 55 – 59 år af Laura Val i tiden 1.02.63. Selvom man således har alderen til at være bedstemor, kan man altså stadig godt svømme fænomenalt.
For herrer fortjener niveauet i 200 m butterfly i aldersgruppen 45 – 49 år at blive fremhævet. Vinderen Dennis Baker fra USA gennemførte distancen i 2.06.94, hvilket kun en enkelt herre-svømmer fra Danmark har overgået i år – og Dennis Baker kunne aldersmæssigt være denne svømmers far! På sprinterdistancen 50 m fri vinder Richard Abrahams for gruppen 60 - 64 år og sætter verdensrekord med tiden 0.25.23 – formidabelt.
Næste udfordring – Nordiske Åbne Masters/NOM – med Danmark som vært Allerede nu, kort efter hjemkomsten fra USA, ser svømmerne frem mod et nyt mesterskab, nemlig nordiske åbne masters, NOM, i begyndelsen af oktober måned. Det afvikles på skift mellem de fem nordiske lande, og i år er det Danmark, der er vært. Mesterskabet afholdes i Odense (Odense Svømmeklub) og forberedelserne er allerede i fuld gang.
Mastersfolket ligger ikke stille. Hvis man har lysten og tiden, er der nok af mesterskaber at tilføje stævnekalenderen. Det bliver spændende at se, om Danmark og Odense Svømmeklub som vært kan lade sig smitte en smule af den gode stemning fra VM på Standford både hvad angår arrangement og sportslige præstationer.