0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Dansk svømning fokuserer yderligere på de psykologiske faktorer efter VM 2005 i Montreal

09-09-2005

Af: 21

Eliteafdelingen i Dansk Svømmeunion og den samlede VM-stab har evalueret mesterskabet overfor Dansk Svømmeunions bestyrelse og Team Danmarks sportsafdeling.
 
Resultatmæssigt blev det et VM, der samlet gav de danske svømmere to finalepladser, fire semifinalepladser og to top-12 placeringer. Perspektivmæssigt minder 2005 VM-resultatet om de resultater, som blev opnået under VM i 1998.
 
Det har under VM været positivt at følge, at det grundlag som målsætningerne forud for VM var baseret på, stadig holder. Det vil sige, at hvis vores bedste svømmere havde leveret de tider som de var udtaget på, da ville slutresultatet være endt med to medaljer og fire - fem ekstra finalepladser - ekstra, i forhold til det ovenfor nævnte resultat. Altså er vores bedste svømmere ikke "resultatperspektivmæssigt" blevet svømmet agterud under VM.
 
Sæsonen forud for VM var for de bedste seniorsvømmere god. Således kan der ses tilbage på det bedste EM på kortbane nogensinde samt flere stærke danske verdensranglisteplaceringer på langbane - resultater, der vidner om udfordringerne med at ændre dansk svømning fra at være en udpræget kortbanenation til at blive en udpræget langbanenation, men også vidner om at de yngre svømmere er på vej fremad.
 
Det var dog først og fremmest et VM, hvor de danske svømmere ikke indfriede forventningerne og dermed levede op til målsætningerne.
 
Svømmernes fysiske forberedelser i form af træningslejre og international stævneerfaring på langbane har været i top. Det har været diskuteret undervejs, hvorvidt, de to træningslejre har været for lange og placeret forkert. Det er ikke VM-stabens opfattelse, at forberedelserne reelt har kunnet være meget anderledes dels på grund af sæsonafslutning i Danmark, dels på grund af en langsigtet tilvænning til andre afgørende internationale mesterskaber som VM 2007 i Melbourne samt naturligvis OL 2008 i Beijing.
 
Under VM blev det drøftet, hvorvidt de danske svømmere generelt set var tilstrækkelig konkurrenceklare. Det er svært at generalisere på dette område, idet hver svømmer har en individuel historie at fortælle. Det er dog VM-stabens opfattelse, at mentaltræning, det at være konkurrencestærk og danske svømmeres selvtillid under internationale konkurrencer vil være meget vigtige fokuspunkter i den kommende tid. Et arbejde der via samarbejdet med Team Danmark og Dansk Svømmeunions sponsor Making a Difference bliver muligt at intensivere.
 
Det står ligeledes klart, at den kulturændring som dansk svømning står midt i tager tid. Det kvalitative og kvantitative løft som de danske svømmere skal igennem er i fuld gang og vil via en række nye tiltag som eksempelvis et integreret talentudviklingsprogram blive yderligere intensiveret i den kommende tid.
 
På baggrund af VM-resultaterne og tanker og planer lagt frem på et dialogmøde med de danske eliteklubber i februar måned 2005 vil Dansk Svømmeunion i samarbejde med Team Danmark i den nærmeste fremtid fokusere på gennemførelse af fire overordnede strategier:
 
1.      Integreret talentudviklingsprogram (iTUP)
Via omorganisering af talentudviklingsarbejdet til iTUP og ansættelse af talentudvikler skal det allerede igangsatte talentudviklingsarbejde yderligere målrettes og opstrammes.
 
Ændringerne omfatter blandt andet:
  • centralisering af talentudviklingsarbejdet
  • klare kommunikerede krav til træningsmængder fra præ-årgang til senior
  • struktureret fokus på mentaltræning
  • intensiveret individuel opfølgning
  • international benchmarking, men med tilpasning til danske forhold og samfund
2.      Kraftcenterstruktur
Kernen i dansk elitesvømning er klubbernes elitære arbejde. Det allerede søsatte og velfungerende kraftcenterkoncept bliver yderligere optimeret og udvidet med endnu et niveau af kraftcentre kaldet udviklingskraftcentre. De to andre niveauer er Dansk Svømmeunion kraftcentre og endeligt Team Danmark kraftcentre.
Kraftcentrene skal fungere som Dansk Svømmeunions forlængede arm i regionerne og dermed, i tæt samarbejde med Dansk Svømmeunion, være medvirkende til at frembringe og sikre fremtidens talenter.
 
3.      Mentaltræningsprojekt
Igangsættelse af et struktureret mentalt udviklingsprojekt for dansk svømnings bedste årgangs-, junior- og seniorsvømmere vil få meget høj prioritet. Uddannelse og udvikling af de danske svømmetrænere på dette område vil ligeledes få høj prioritet. Grundlaget for igangsættelse af udviklingsprojektet bliver taget i den af Martin Thomsen Langagergaard udarbejdede forskningsrapport omkring "Udvikling og implementering af mental udviklingstrappe i Dansk Svømmeunion". Implementering med mere vil foregå i tæt samarbejde med Dansk Svømmeunions samarbejdspartnere Team Danmark og MAD.
 
4.      Landstræner
Dansk Svømmeunion ønsker at fortsætte og dermed forlænge samarbejdet med landstræner Mark Regan frem til OL 2008. Mark Regans internationale erfaring, netværk og overblik er afgørende for Dansk Svømmeunions muligheder for at nå de opsatte målsætninger. Mark Regans job vil dog blive ændret til, i højere grad at være til stede for de bedste svømmere placeret rundt i landet også. Marks tilknytning til elitecentret i Farum vil dermed blive mindre end hidtil. Det overordnede sportslige ansvar for elitecentret vil dog stadig påhvile landstræneren.

 
Med baggrund i VM-evalueringen, fortsat støtte og opbakning fra Team Danmark samt en uændret talentmasse i forhold til da de oprindelige målsætninger blev udarbejdet, ser Dansk Svømmeunion sig i stand til at se stærkt på fremtiden og dermed også at fastholde de allerede opsatte målsætninger.
 
For yderligere information kan elitechef Lars Sørensen kontaktes på telefon: 7743 4406 / mobil: 2920 6160.
 
Venlig hilsen
Dansk Svømmeunion
Eliteafdelingen

 


Cookieindstillinger