Formål med trænerlicensen
Trænerlicensen skal sætte fokus på de faglige kompetencer hos danske svømmetrænere og sikre, at den konkurrencetræning, som foregår i danske svømmeklubber, sker på et vidensbaseret grundlag og på en etisk forsvarlig måde.
I SvømDanmark ønsker vi at anerkende og øge bevidstheden om trænernes centrale betydning for den sportslige udvikling og trivsel i træningsmiljøet. Vi ønsker at højne anerkendelsen og fastholdelsen af trænere, der bidrager med passion, viden, kompetencer og store menneskelige kvaliteter i dansk svømmesport.
Vi vil derfor have et licenssystem for trænere, der anskueliggør trænernes faglige kompetencer og sikre, at trænerne er i kontinuerlig udvikling igennem hele deres trænerkarriere.
Hvad kan jeg bruge en trænerlicens til?
Du skal bruge en trænerlicens til følgende:
Tilmelde svømmere til Danske Mesterskaber (DMÅ, DMJ, DMog DO)
Du skal have en gyldig trænerlicens for at blive udtaget til internationale mesterskaber og alle øvrige landsholdsaktiviteter
Du skal have minimum en diplomtræner for deltage i landsholdsaktiviteter på EJM-niveau og derover.
Du får herudover adgang til:
SvømDanmarkstrænerværktøjskasse og E-bøger
Gratis deltagelse på trænernetværksmøder
Hvordan får du din første licens?
Du får din første licens efter årgangstræneruddannelsen. Licensen er gældende i det år du starter og det efterfølgende kalenderår.
Trænerlicensen faktureres til din klub årligt forud i november eller december måned og koster kr. 495,- per kalenderår. Trænerlicensen er således gældende i perioden 1. januar til 31. december.
Kommer du fra udlandet eller har været ude af licenssystemet en periode, så skal du kunne dokumentere, at du har gennemført årgangstræneruddannelsen eller tilsvarende uddannelse, samt gennemført aktiviteter svarende til 5 point. Skriv til trænerlicensteamet på traenerlicens@svoem.dk med din dokumentation.
Hvordan fornyer du din licens?
Du skal ansøge om fornyelse af din trænerlicens. For at forny din licens skal du løbende samle point sammen. Hvis du samler:
5 point, fornyes din licens med et år
10 point, fornyes din licensen med to år
15 point eller derover, fornyes din licens med tre år.
Du samler point ved at deltage i trænerudviklende aktiviteter. Aktiviteterne vil blive vægtet forskelligt efter estimeret tidsforbrug og fagligt udbytte.Nedenfor kan du se en liste med aktiviteter, der på forhånd er godkendt og vægtet.
SvømDanmark vil løbende opdatere listen. På sigt vil listen udvikle sig således, at ikke alt på listen vil være trænerudviklende aktiviteter for alle. Fx vil Aqua inspiration eller regionssamling på sigt ikke være en trænerudviklende aktivitet for trænere med diplomtræneruddannelse eller ITA-uddannelse. Omvendt vil landsholdstestning heller ikke være en trænerudviklende aktivitet for trænere med årgangs-træneruddannelsen. På den måde vil licenssystemet på sigt også udvikle sig i retningen af et system, der ligner DBU's med A-,B- og C-licens.
Har du deltaget i andre trænerudviklende aktiviteter, som ikke fremgår af listen, så skal du beskrive aktiviteten i din indberetningsform. Vi kan efterfølgende bede dig sende dokumentation, så vi kan pointgive aktiviteten rigtigt. Vi har i SvømDanmark vedtaget, at man skal være i modtagerrollen ift. trænerudviklende aktiviteter. Er der situationer, hvor der opstår tvivl om, hvorvidt SvømDanmark medarbejdere er modtager eller afsender fx underviser på uddannelser, træningslejre og event camps, så tæller disse aktiviteter ikke for medarbejderen. Når din indberetning er modtaget, vil trænerlicensteamet i SvømDanmark vægte aktiviteten og tildele den et antal point.
Særlige krav for pointoptjening
E-læring kan kun gælde for 50% af dine indsamlede point.
Du kan hvert år forlænge din licens med 1, 2 eller 3 år. Dog maximalt op til 3 år (aktualitetskrav)
Du kan ikke forny din licens med mere end tre år ad gangen (aktualitetskrav). Du kan således sagtens have indsamlet fx 20 point, men din licens vil dog alligevel kun kunne fornyes med tre år. Det samme gælder, hvis du har indsamlet 8 point, så fornyes din licens kun i et år.
Du kan ikke gemme eller flytte point fra år til år. Pointene gælder kun indeværende år. Du kan således ikke optjene 2 point i 2024 og 3 point i 2025 og opnå fornyelse af licens i 2025. Har du optjent 5,10 eller 15 point i indeværende år, så forlænger vi din licens med enten 1,2 eller 3 år. Dog maksimalt 3 år frem (aktualitetskravet).
Studie
SvømDanmark vil gerne anerkende alle trænere, som tager en videregående uddannelse. Hvis du går på en videregående uddannelse, så skal du årligt (januar-december) indsamle 20 ETCS-point og deltage i 1 SvømDanmark aktivitet med fysiskfremmøde. Overholder du overstående vil du få 5 point og har på denne måde en slags merit fra licenssystemet, så længe du er studieaktiv. Med denne ordning sikrer vi at trænere på videregående uddannelser belønnes for at tage en uddannelse samtidigt med, at vi forsøger at holde dem i kontakt med svømmemiljøet i Danmark. Du indberetter studie som ikke forhåndsgodkendt aktivitet i indberetningsformen.
Vi vil opfordre til, at alle trænere forholder sig til sin egen udvikling og vælgeraktiviteter, der er i tråd med deres personlige udviklingsplan som træner.
Ansøgningsprocessen
SvømDanmark vil sende dig en mail med en indberetningsform. Du skal igennem denne form indberette dine trænerudviklende aktiviteter.
Når du har udfyldt formen, vil du få en autogeneret mail, der fortæller dig, hvor mange point du har indberettet. Har du indberettet trænerudviklende aktiviteter, som ikke er forhåndsgodkendt, så vil du få endnu en mail, når en person fra trænerlicensteamet har pointgivet din aktivitet.
Modtager du ikke en autogeneret mail med dine forhåndsgodkendte aktiviteter, så send en mail til traenerlicens@svoem.dk, så prøver vi at lokalisere fejlen
Kontrol
Vi forventer, at din ansøgning er sandfærdig – det vil sige, at du ikke opgiver urigtige oplysninger i din indberetningsform.
Du kan dog blive udtrukket til en stikprøvekontrol, hvor vi vil bede dig om at sende dokumentation for deltagelse i de aktiviteter, hvor du har deltaget.
Hvordan kan I som klub sørge for, at jerestræner(e) har gyldig licens?
Klubberne har flere muligheder ift.at holde deres træner(e) og klub ajour ift. trænerlicens.Nedenfor har vi beskrevet nogle af mulighederne.
Der findes mange flere muligheder. Er I i tvivl om mulighederne, så tøv ikke med at spørge din klubkonsulent eller licensteamet, så skal vi gøre alt for at hjælpe dig.
OBS!
Det kræver en DIF træner 1, Svømningens grunduddannelse eller børnetræneruddannelse for at deltage på årgangstræneruddannelsen.Der gives ikke dispensation fra dette uanset trænernes øvrige uddannelse eller erfaringsniveau.
Man er som klub meget sårbar, hvis man kun har 1 træner med årgangstræneruddannelse.
I mange kommuner kan man ansøge om refusion for træneruddannelse. Ligesom man også kan søge både kommuner og fonde om midler til udviklingsprojekter, der kunne indeholde inspirationskurser for trænerne.
Skal jeres træner(e) udtages til internationale mesterskaber, så skal I sørge for, at træneren har en diplomtræneruddannelse.