Hvordan bliver jeg bassinlivredder?
Ejeren af svømmehallen bestemmer, hvilken prøve der skal aflægges. Ejeren er typisk kommunen som kan vælge at uddelegere beslutningen til bademesteren/halinspektøren.
En bestået bassinlivredderprøve giver certifikat til at arbejde som livredder i det anlæg, prøven er aflagt i. Undervisere skal have bassinlivreddercertifikat, hvis der ikke er livreddere på arbejde i anlægget når der undervises.
Alder: Alle, der er fyldt 17 år inden årets udgang, kan indstille sig til bassinlivredderprøven.
Påklædning: Bassinlivredderprøven skal gennemføres med anlæggets livredderuniform eller med minimum shorts og T-shirt. Svømmebriller er ikke tilladt.
Dommer: En dommer med gyldig licens fra Dansk Svømmeunion kan dømme Dansk Svømmeunions bassinlivredderprøve. Du finder en dommer i nærheden af dig under Find en dommer.
Certifikat: Efter bestået til sendes certifikatet via e-mail. Prøven kan betales med Dankort fra prøvetageren eller via faktura. Certifikatet er gyldigt et år og gælder til det bassin, som prøven er aflagt i. En prøve kan overflyttes til et andet anlæg ved en grundig gennemgang af det andet anlæg. En prøve kan aldrig overføres til at anlæg, der har en dybere bassindybde end det bassin, hvor prøven er aflagt.
Hvor og hvordan: For at aflægge en bassinlivredderprøve kan du med fordel kontakte din lokale svømmehal eller svømmeklub, og høre dem, om du kan få lov til at aflægge en bassinlivredderprøve sammen med svømmehallen eller klubben.
Hvis ikke dette er en mulighed, skal du selv kontakte en dommer, som kan tage dig op til prøve. Du finder en dommer i nærheden af dig under listen Find en dommer. Du skal sørge for at finde tid i en svømmehal, samt det nødvendige udstyr til aflæggelsen - en bjærgedukke, en førstehjælps træningsdukke og en træningshjertestarter. For at aflægge bassinlivredderprøven anbefales det, at du som minimum har taget et 4-6 timers førstehjælpskursus, men dette er ikke et krav.
Flere svømmeklubber og svømmehaller i Danmark har etablerede livredningshold, hvor du kan træne livredningsfærdigheder og aflægge prøven.
Pris (Certifikatafgift): 100 kroner
Erhvervslivredderprøven kan kun aflægges af fastansatte livreddere i offentligt tilgængelige svømme- og badeanlæg. Prøven er et samarbejde mellem Dansk Svømmeunion, Rådet for Større Badesikkerhed, FOA, Dansk Svømmebadstekniks Forening og Halinspektørforeningen.
Pris (pr. 1. januar 2007): 220 kr.
Hvor og hvordan:
For at aflægge erhvervslivredderprøven skal du være fastansat livredder i en svømmehal og aflægger dermed prøven i forlængelse af din ansættelse.
I forbindelse med den offentlige badning har politimesteren den øverste myndighed. Se bekendtgørelsen her.
Hjalte Borum
Udannelseskonsulent
Mail: hbo@svoem.dk
Tlf: 5166 3967