For at blive optaget på uddannelsen skal du:
Optagelsesprøven:
Et af kravene til optagelse på uddannelsen er, at du har gennemført og bestået optagelsesprøven, som udover den fysiske test betår af en mundtlig samtale.
Optagelsesprøven varer to timer og finder sted i:
Optagelsesprøven bliver afviklet årligt i januar måned. Discipliner i optagelsesprøven:
International standard
Livredning er en international disciplin. Derfor har vores livredderuddannelse også opnået en international certificering fra ILS (International Life Saving Federation), der betyder, at du kan arbejde som livredder på alle verdens strande efter endt uddannelse.
Vi har erfaringsudveksling med livredningsorganisationer fra hele verden i system for at opnå best practice på området. Det betyder bl.a., at den australske uddannelsesmanual for kystlivreddere er introduceret i den danske Kystlivredderuddannelse, og at vi ofte får besøg af australske livreddere for at hente inspiration til at øge sikkerheden på de danske strande.
TrygFonden Kystlivredning er bygget op med et basis forløb, og derefter en sæson som Åbent-vandlivredder, før du har mulighed for at avancere til Kystlivredder. Der vil herefter være forskellige udviklingsmuligheder, såsom livredningsdykker, instruktør, patruljeleder, kursusleder, supervisor og risk assessor.
Opbygning af grunduddannelsen i TrygFonden Kystlivredning.
Dansk Svømmeunions åbent-livredderprøve er certificeret af det internationale livredningsforbund, og prøven opfylder minimumskravene for ILS International Inland-Openwater Lifeguard. Formålet er at uddanne og teste livreddere til at udføre livredningstjeneste ved søbade, havnebade og fjorde. Det indbefatter: at kunne informere og vejlede omkring badesikkerhed ved søer, havne og fjorde, overvåge badende i et dækningsområde og udføre redningsoperationer.
Formprøve
Redningsfaglig del
Aspiranter skal opfylde følgende kriterier:
Teori
Teori skal indeholde emner som: vandforhold, forholdregler ved vandaktiviteter, overvågning og drukning samt redningsstrategi. Der skal afvikles en teoriprøve.
In-situ
Træning og situationssimuleringer under vagttjeneste, hvor der tages udgangspunkt i de lokale forhold
Indholdet i kystlivredderprøven er certificeret af ILS og opfylder kravene til ILS International Surf Lifeguard. Formålet med kystlivredderprøven er at uddanne og teste livreddere i forhold til at udføre livredningstjeneste ved stranden. Det indbefatter: at kunne informere om badesikkerhed ved stranden, overvåge badende i et dækningsområde samt udføre redningsoperationer alene eller i samarbejde med andre kystlivreddere. Kystlivredderen adskiller sig fra åbent-vandlivredderen ved at besidde færdigheder til at betjene livredderbåd.
Formprøve Bassin
Prøven gennemføres i bassin, der må anvendes svømmebriller.
Prøven udføres i bassin med minimumsdybde på 3,8 m. Der skal anvendes maske, svømmefødder og snorkel (ABC)
1. Search and Rescue
Neddykning til bunden, undervandssvømning 10 m gennem ringe, sikker opstigning. Gennemføres fire gange. Herefter neddykning, undervandssvømning 25 m gennem ringe, sikker opstigning. Gennemføres to gange. Ved sidste undervandssvømning opsamles bjærgedukke, og dukken bjærges 25 m. Under bjærgningen demonstreres kunstigt åndedræt i vand. Under prøven må der maksimalt holdes 20 sek pause i overfladen mellem hver neddykning.
2. Påtagning af ABC under vand
ABC er placeret på bunden. Neddykning og påtagning af ABC under vand. Sikker opstigning og tømning af snorkel i overfladen.
3. Neddykning til bunden
Ophold 30 sek på bunden, efterfulgt af 25 m undervandssvømning.
Teorien skal indeholde emner som: vandforhold, forholdsregler ved vandaktiviteter, overvågning og drukning samt redningsstrategi. Der skal afvikles en teoriprøve.
Træning og situationssimulering under vagttjeneste, hvor der tages udgangspunkt i de lokale forhold.
Forberedelse
Kystlivredderuddannelsen er meget intensiv, og er derfor også en krævende uddannelse. Det er derfor vigtigt at du er godt forberedt, når du møder op til kursus. Det gør du ved at holde dig i god form og sætte dig grundigt ind i det materiale, du får tilsendt før kursus.
Vi ved af erfaring, at en person, der besidder en almindelig god form og er i stand til at svømme crawl, skal bruge ca. 1 måned på at forberede sig til grundkursus. Kan du ikke svømme crawl, skal du regne med at bruge 2-3 måneder på forberedende træning.
Tilmelding
Der er åben for ansøgning til optagelsesprøve fra 1. oktober til 1. december. Resten af året har du mulighed for at blive skrevet op i vores Interessebank, hvorfra du vil få information, når der åbnes for adgang til ansøgningskemaet. Her kan du tilmelde dig Interessebank eller ansøge om optagelses til TrygFonden Kystlivredning.
Anders Hammer
Uddannelsesleder
TrygFonden Kystlivredning
Mail: ham@svoem.dk
Telefon: 2684 6651