Dansk Svømmeunion har netop udvalgt 12 svømmeklubber til at deltage i det store projekt ”Vi bevæger unge i forening”. De 12 udvalgte klubber skal gennem den kommende sæson 2015/2016 arbejde målrettet med fastholdelse af tweens
Dansk Svømmeunion og GymDanmark er gået sammen om et fireårigt projekt, hvor en stor del af projektet har til hensigt at arbejde målrettet på at fastholde børn og unge i svømmeklubberne og gymnastikforeningerne.
I forbindelse med denne del af projektet har begge forbund udvalgt foreninger, der gennem den næste sæson 2015/2016 skal arbejde målrettet med netop fastholdelse.
De udvalgte foreninger arbejder ud fra et fastholdelseskoncept, som de to forbund har udviklet gennem projektets første år i tæt samarbejde med 10 pilotforeninger. Første del af projektet var desuden en omfattende undersøgelse om frafald af børn og unge i alderen 8-12 år.
At blive bedre selv om man ikke er den bedste
Helt afgørende for børn i både gymnastik og svømning er, at de gerne vil opleve, at de bliver bedre til deres idræt. Hvis ikke det sker, vil omkring 1/3 af børnene overveje at stoppe. Også forældrene mener, at progression på foreningens hold er afgørende for, at det giver mening for deres børn at fortsætte med at træne – også selv om de ikke er med på et af klubbens konkurrencehold.
For forbund og foreninger handler det altså et stykke hen ad vejen om, at have træningstilbud med fokus på progression og samtidig fortælle, hvordan gymnastik rummer udfordringer til alle og at svømning er andet end ’baner på tid’.
Bredden bliver ofte klemt
Et fælles træk for begge idrætter er, at hvis man som ca. +8 årig ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold – enten fordi man ikke har talent eller motivation herfor, så er de tilbud foreningerne har mangelfulde eller helt fraværende.
Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et af konkurrenceholdene. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer. ”Vi har en stor opgave foran os her”, siger Betina Juul Nielsen, projektleder på projektet og konsulent i GymDanmark og fortsætter: ”I foreninger med konkurrenceafdelinger er dette en klassisk problemstilling, som skal udfordres, så disse foreninger ser muligheder og fordele i et ’både-og’. ”
Det sociale fastholder
Undersøgelsen bekræfter et velkendt tema om, at det sociale element er afgørende for, at man fortsætter med sin træning. For de unge i undersøgelsen handler det bandt andet. om, at hygge sig med hinanden på holdet. Det gælder både under træning, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men indbefatter i lige så høj grad muligheden for, at ’hænge ud’ før og efter træning.
For hold der kun træner én gang om ugen kan det være svært at bygge sociale relationer op. Der ligger en væsentlig opgave her med, at få sat fokus på området og udvikle bud på aktiviteter og metoder til at ’samle holdet’. Særligt svømmeskolens hold, der nogle steder, kun træner 30 minutter om ugen, har en udfordring her.
De udvalgte svømmeklubber
Dansk Svømmeunion har til projektet udvalgt 12 svømmeklubber til at være en del af projektet i sæson 2015/2016. Dette betyder, at svømmeklubberne sammen med 10 udvalgte gymnastikforeninger skal gennemføre en proces, der omhandler fastholdelse af tweens. Processen indebærer et opstartsmøde i klubben samt en fælles workshop og et opsamlingsseminar sammen med de andre deltagende svømmeklubber og gymnastikforeninger. På møderne vil klubberne blive klædt på til at takle hverdagen med deres tweens og deres udvikling i klubben.
De deltagende svømmeklubber er følgende:
- Durup Svømmeklub
- Herning Svømmeklub
- Lystrup IF Svømning
- AGF Svømning
- Svømmeklubben Pingvinen, Støvring
- Svømmeklubben Frem, Odense
- Vingsted Svømmeklub
- Esbjerg Svømmeklub
- Odense Svømmeklub
- Hørsholm Svømmeforening
- Svømmeklubben Kvik Kastrup
- JGI Swim
Dansk Svømmeunion glæder sig til at starte forløbet med de 12 klubber op efter sommerferien og er meget spændt på den udvikling, der vil ske i de pågældende svømmeklubber.
Bag om projektet
Dansk Svømmeunion og GymDanmark er gået sammen om DIF-historiens største udviklingsprojekt, der blandt andet skal sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens fastholdes i foreningerne. DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet koster.
Foruden fastholdelse af tweens og teens skal projektet:
• udvikle en model for samarbejde mellem specialforbund, som resten af DIF-idrætten kan lade sig inspirere af.
• sikre de to forbund en fortsat stigende medlemsudvikling
Resultatet af samarbejdet skulle gerne blive, at de to forbund bliver endnu bedre til at servicere medlemsforeningerne.
Kontaktinformation:
Dansk Svømmeunion: udviklingskonsulent Anna Jørgensen, mobil: 29 16 09 04.