0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...


Vi skal blive bedre til at fastholde børn og unge i foreningslivet

Af: Mette Skat Nielsen, udviklingskonsulent

12 motiverede svømmeklubber er blevet udvalgt til at deltage i projektet ”Vi bevæger unge i forening”, og skal gennem den næste sæson 2015/2016 arbejde målrettet med tiltag, der kan fastholde børn og unge i alderen 8-12 år.


 

Dansk Svømmeunion og GymDanmark er gået sammen om DIF-historiens største udviklingsprojekt ”Vi bevæger unge i forening”. Projektet skal blandt andet sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens (unge mellem 13 og 19 år) fastholdes i foreningerne. Kort før sommerferien offentliggjorde Dansk Svømmeunion de 12 udvalgte svømmeklubber, der til efteråret skal afprøve det såkaldte tweens-fastholdelseskoncept, som er en del af udviklingsprojektet.

DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet koster.

 

Bag om projektet

Siden januar 2014 har både Dansk Svømmeunion og GymDanmark gennemført en undersøgelse om frafald blandt børn og unge i alderen 8-12 år, de såkaldte tweens. Desuden har de samarbejdet med 10 udvalgte pilotforeninger om at udvikle et forløb til svømmeklubber og gymnastikforeninger, der kan give foreninger input i deres arbejde med netop at fastholde børn og unge.

Det er dette udarbejdede forløb, som de 12 svømmeklubber skal igennem sammen med 10 udvalgte gymnastikforeninger.

 

De 12 udvalgte svømmeklubber er:

 

·       Durup Svømmeklub

·       Herning Svømmeklub

·       Lystrup IF Svømning

·       AGF Svømning

·       Svømmeklubben Pingvinen, Støvring

·       Svømmeklubben Frem, Odense

·       Vingsted Svømmeklub

·       Esbjerg Svømmeklub

·       Odense Svømmeklub

·       Hørsholm Svømmeforening

·       Svømmeklubben Kvik Kastrup

·       JGI-Swim                                         

 

At blive bedre, selv om man ikke er den bedste

Indtil videre har projektet vist, at det er helt afgørende for børn i både gymnastik og svømning, at de gerne vil opleve, at de bliver bedre til deres idræt. Hvis det ikke sker, vil omkring 1/3 af børnene overveje at stoppe. Også forældrene mener, at progression på foreningens hold er afgørende for, om det giver mening for deres børn at fortsætte med at træne – også selv om de ikke er med på et af klubbens konkurrencehold.

Det handler altså for forbund og foreninger om at have træningstilbud med fokus på progression, og samtidig fortælle idrætsudøverne hvordan gymnastik rummer udfordringer til alle og at svømning er andet end bare ’baner på tid’.

 

Bredden bliver ofte klemt

Et fælles træk for begge idrætter er, at hvis man som cirka +8 årig ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold – enten fordi man ikke har talent eller motivation herfor, så er de tilbud, foreningerne har, mangelfulde eller helt fraværende.

Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et af konkurrenceholdene. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer.

 

Det sociale fastholder

Undersøgelsen bekræfter desuden et velkendt tema om, at det sociale element er afgørende for, at man fortsætter med sin træning. For de unge i undersøgelsen handler det bandt andet om, at hygge sig med hinanden på holdet. Det gælder både under træning, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men indbefatter i lige så høj grad muligheden for, at ’hænge ud’ før og efter træning.

For hold der kun træner én gang om ugen kan det være svært at bygge sociale relationer op. Der ligger her en væsentlig opgave i, at få sat fokus på området og udvikle bud på aktiviteter og metoder til at samle holdet. Særligt svømmeskolens hold, der nogle steder kun træner 30 minutter om ugen, oplever en udfordring ved dette.

 

Mere information

For yderligere information klik da ind på projektets hjemmeside: vibevæger.dk eller følg projektet på Facebook.

 

Du er også velkommen til at tage kontakt til:

Anna Jørgensen, udviklingskonsulent, e-mail: aj@svoem.dk, mobil: 29 16 09 04. 

Mette Skat Nielsen, udviklingskonsulent, e-mail: msn@svoem.dk, mobil: 29 16 04 23.

 

Dansk Svømmeunion glæder sig til at starte forløbet med de 12 svømmeklubber op i løbet af august måned, og er meget spændt på den udvikling, der vil ske i de pågældende klubber.



Har du også læst?
AquaClinic 2015 på Sørup Herregård i Ringsted

Vælg en bank, der også får medaljer

Skal I med til AquaKonference 2015?

Den Store Svømmedag

Vi skal blive bedre til at fastholde børn og unge i foreningslivet


 






Cookieindstillinger