Ny amerikansk træner kostede svømmeklub flere tusinder
Af: Anne Vegeberg Hansen
Gentofte Svømme Klub blev idømt en større bøde, fordi det viste sig, at klubbens nye cheftræner med sit klubskifte havde mistet sin arbejds- og opholdstilladelse.
Det blev en dyr fornøjelse for Gentofte Svømme Klub, da klubben ansatte den amerikanske statsborger Chris DeSantis som ny cheftræner. Det viste sig nemlig fem måneder senere, at hans arbejds- og opholdstilladelse fra sine fire måneder som cheftræner hos Sigma Swim forinden ikke fulgte med ham ved klubskiftet.
- Vi var ikke opmærksom på noget af det her, siger formand for Gentofte Svømme Klub, Birgitte K. Schmidt, til SvømmeSport og tilføjer:
- Jeg tænkte, at nu havde Chris DeSantis haft ansættelse i Danmark i mere end tre måneder, så de tilladelser, han havde i Sigma, burde vel følge ham. Men det har vi så erfaret, at de ikke gør.
Ifølge Udlændingeloven straffes det med bøde, når man som udlændinge fra et land uden for EU opholder sig i Danmark uden den fornødne visum. Kommer man fra et andet EU-land, er reglerne anderledes.
Men derudover siger Straffeloven også, at et selskab, organisation eller lignende juridiske personer relateret til personens tilstedeværelse i landet ligeledes pålægges et strafansvar.
Det betyder, at ikke alene Chris DeSantis blev bødet for sin del af sagen, men også Gentofte Svømme Klub som arbejdsgiver. Og fordi at der gik mere end fire måneder, før de blev opmærksomme på, at der var et problem, blev bøden også ekstra stor.
- Når sådan en bestemmelse er overtrådt, så er bødetaksten 10.000 kroner per påbegyndt måned. Det betød, at vi fik en bøde på 50.000 kroner, hvilket vi syntes var helt urimeligt, fordi der gik så lang tid, før vi blev gjort opmærksomme på det, siger Birgitte K. Schmidt.
- Derfor gik vi i retten med det, tilføjer hun.
Det lykkedes Gentofte Svømme Klub – der også rådførte sig med blandt andet Danmarks Ishockey Union, som har stået med en lignende sag – at få reduceret bøden til 10.000 kroner, hvilket svarer til, at myndighederne havde opdaget manglen allerede ved skatteindbetalingen tilbage i august, da Chris DeSantis’ første løn gik ind.
- Det betød, at vi sparede 40.000 kroner, hvilket vi accepterede, fordi vi må erkende, at vi har udvist uagtsomhed. Men det var også princippet i sagen, der motiverede os til at gå rettens vej, fortæller Birgitte K. Schmidt og påpeger i den forbindelse, at det er langt fra ualmindeligt, at der ansættes trænere fra udlandet.
- Vi er trods alt ofte amatører i bestyrelserne – selvom vi repræsenterer en bred vifte af kompetencer fra vores civile jobs. Så hvis vi kan forhindre andre klubber i at stå med håret i postkassen på samme måde ved at fortælle om det her, så har vi gjort en forskel, tilføjer formanden.
Anne Vegeberg Hansen har efterfølgende interviewet Dansk Svømmeunions direktør omkring sagen.
Læs her "Dansk Svømmeunion chokeret over bøde til Gentofte Svømme Klub"
Kontaktperson:
For spørgsmål til ovenstående problemstilling henvises til direktør, Pia Holmen, på e-mail: ph@svoem.dk