Aftalen om den nye folkeskolereform kalder på nytænkning og omstillingsparathed, ikke bare i folkeskolen, men også i det lokale foreningsliv. Dansk Svømmeunion har derfor fokus på den betydning som den nye skolereform og eksempelvis en længere skoledag har for vores medlemsklubber og det enorme arbejde som svømmeklubberne hver eneste dag løfter rundt om i landets svømmehaller. Og allerede nu er der mange forskellige oplevelser med og holdninger til den nye folkeskolereform.
- Vi oplever, at der er tale om en folkeskolereform, som decentralt håndteres på næsten lige så mange forskellige måder, som der er kommuner. Vores medlemsklubber har mange forskellige oplevelser med reformen. Vi er lidt bekymrede, men vi følger udviklingen og tager eventuelle problematikker alvorligt. Implementeringen af den nye skolereform kræver tid, og man skal derfor være forsigtig med at evaluere på skolereformen så tidligt i processen, udtaler Pia Holmen, direktør i Dansk Svømmeunion.
45 minutters fysisk aktivitet i løbet af skoledagen og særligt det øgede samarbejde med foreningslivet, er positive følger af reformen. Dansk Svømmeunion har derfor afsat endnu flere ressourcer til at understøtte svømmerklubber, der ønsker at starte eller videreudvikle et eksisterende samarbejde med de lokale skoler. Samtidig samarbejder Dansk Svømmeunion med TrygFonden om et treårigt projekt under titlen ”Alle skal lære at svømme” hvis særlige fokus er på svømmeundervisning i den danske grundskole, som flere steder har det svært. Derfor er der også her brug for at vi gentænker rammerne og udvikler os.
Og den nye folkeskolereform får endnu større betydning fra skoleåret 2015/16, hvor de nye mål bliver obligatoriske for skolerne. Derfor deltog Poul Broberg, idrætspolitisk chef i Danmarks Idrætsforbund, på Dansk Svømmeunions bestyrelsesmøde i september, hvor skolereformen og DIFs samt specialforbundenes allerede gjorte erfaringer og oplevelser, men også rolle, holdninger og strategi på området, blev diskuteret.
- Danmarks Idrætsforbund er en vigtig samarbejdspartner og derfor var det også vigtigt at have dem med til vores bestyrelsesmøde. Vi ser muligheder i den nye skolereform og vi søger at udnytte mulighederne i samarbejde med vores medlemsklubber, men vi er ikke jubeloptimister. Vi tillader os samtidig at forholde os kritisk i forhold til de udfordringer, som reformen må bringe med sig og derfor har vi også afsat ekstra ressourcer på netop det område, udtaler Kjeld Egebo Larsen, formand for Dansk Svømmeunion.
Dansk Svømmeunion hører meget gerne om svømmeklubbernes erfaringer og tilbyder hjælp til det videre arbejde
I Dansk Svømmeunion står vi klar til at hjælpe de svømmeklubber, der ønsker at udnytte de muligheder som den nye folkeskolereform giver i form af samarbejde med de lokale skoler, og vi står samtidig klar til at forsøge at løse de udfordringer, som klubberne naturligvis kommer til også at skulle håndtere. Dansk Svømmeunion vil gerne registrere alle de oplevelser og erfaringer, der bliver gjort i svømmeklubberne.
Har svømmeklubberne derfor eksempelvis et ønske om at etablere et samarbejde eller måske udvikle det eksisterende samarbejde, hører vi meget gerne fra jer.
Kontaktperson:
Tobias Marling, udviklingskonsulent, e-mail: tm@svoem.dk, telefon: 51 66 39 82.