Nogle af de danske svømmere og trænere i selskab med Doug Frost. |
Udviklingstur til Stirling - SkotlandAf: Michael Hinge, talentudviklerI uge 41 rejste fem svømmere, fire trænere og talentudvikler Michael Hinge til Skotland, nærmere bestemt til byen Stirling for at besøge "Intensive Training Centre British Swimming". Træner på stedet er den navnkundige Doug Frost, som nok er mest kendt for at være den, der førte Ian Thorpe til tops.
Formålet med turen var at indhente inspiration fra et internationalt træningsmiljø, og helst et sted hvor aldersgruppen matchede de danske svømmere. Projektet er blevet muligt via støtte fra klubberne, Dansk Svømmeunion og en ekstra tildeling fra Team Danmark Talentpulje.
Deltagerne på turen var følgende:
Morten Klarskov, Amalie Emma Thomsen, Viktor Bromer, Frederik Siem Pedersen og Anders Lie.
Med sig havde svømmerne deres personlige trænere:
Mick Steen Nielsen, Niels Jørgen Jørgensen, Simon Winther, Jesper Starcke samt talentudvikler Michael Hinge.
Se træningsprogrammet
her.
Holdet mødte en Doug Frost, der tog godt imod sine gæster. Der var straks god dialog mellem de danske trænere/svømmere og Doug Frost, der gerne delte ud af sin viden baseret på mange års erfaringer.
Det var interessant for de danske gæster at få indblik i Doug Frosts meninger, men det stod også hurtigt klart, at der ikke var den store forståelse for andre "systemer" end det, han selv repræsenterede. Således syntes der ikke at være den store anerkendelse af, at udfordringer kan angribes fra flere vinkler.
Doug Frost var imidlertid meget åben og fortællende om sine egne principper, som er indhentet gennem 44 års træningserfaring.
For tiden arbejder Doug Frost med fire herresvømmere i sin gruppe i aldersgruppen 18 – 22 år. Her arbejdes der fortrinsvis med mellemdistance crawl.
Overordnet set synes den svømmetræning og det system, som Doug Frost arbejder ud fra, at ligne det system, som vi kender fra årene sammen med Mark Regan. Man kan vel kalde det "old school" eller erfaringsbaseret træning.
Det støtteapparat, der er omkring centeret består af følgende:
Performance og life skills coach: fungerer som lynafleder og vejleder for svømmerne. Det gælder både i relation til træningen, men også i forhold til hverdagens små og store udfordringer. Coachen møder op i hallen tre - fire gange ugentligt. Her kan svømmerne også aftale et møde med coachen, hvis der er behov for det. Coachen kan altid kontaktes af svømmerne.
Fysioterapeut: står for den fysioterapeutiske del såsom særlige træningsprogrammer i genoptræning, samt fysioterapi-behandlinger. Desuden står fysioterapeuten for pilates og grundlæggende fysisk træning.
Styrketræner/fysisk træner: står for styrketræningen og bygger programmerne op til svømmerne. Dette sker i samarbejde med Doug Frost.
Ernæringsvejleder: møder op i hallen på ugebasis, deltager i træningslejre og sørger i det hele taget for, at svømmerne er optimeret på deres kost, selv under vanskelige og ukendte forhold. Svømmerne vejes hver uge for at følge med i deres vægtudvikling.
Det sportslige indtryk oven på fem træningsdage
Efter godt 60 kilometer med masser af kvalitetsarbejde kunne trætheden spores hos både svømmere og trænere. Det havde været fem begivenhedsrige dage med masser af nye input.
Der var en tydelig tendens at spore, som ugen skred frem. Således tilpassede holdet sig stille og roligt de benyttede teknikker og metoder.
Dog savnede de danske trænere noget mere coaching fra den erfarne træner. Kun få kommentarer og råd blev givet under selve træningen.
Samlet set var det dog et meget vellykket ophold og den danske delegation returnerede til Danmark med både ny indsigt og ny læring.
Særligt blev det bemærket, at "man skal være mentalt klar til enhver tid, selvom man er så træt, at man bare har lyst til at tude".
Den bemærkning kan henføres direkte til det arbejde, vi gennem tiden på iTUP har benyttet Martin Thomsen Langagergaard til at varetage. "Det mentale hjul", som alle svømmere således er blevet undervist i, blev der her en kærkommen lejlighed til at repetere.
Har du også læst?Generalforsamling 2010Indstilling af kandidater til Dansk Svømmeunions priser 2010 Dansk Svømmeunions åbent vand-livredderuddannelse godkendt af ILSBrug de andres ideer som inspiration i din svømmeklubEn million kroner til idrætten fra Gunnar Nu FondenDiplomtræneruddannelsenKystlivredderens arbejde – nu på filmFINA Håndbogen 2009 – 2013Informationsmøder om elitesport og ungdomsuddannelser 2010-2011Netværksdannelse i Region MidtjyllandUdviklingstur til Stirling - SkotlandHelen Haas overtager officials-styringen ved masters mesterskaber