0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Ansøgning om dispensation fra dopinglisten, TUE (Therapeutic Use Exemption)

24-01-2005
TUE er det der tidligere blev benævnt "Medical Certificate", og hvis man ansøger om TUE skal det nu gøres ved hjælp at et af de to nedenstående ansøgningsskemaer. Ændringerne er trådt i kraft som følge af det nye WADA antidoping kodeks som alle idrætsforbund på verdensplan efterhånden er ved at have tilsluttet sig.

Af: 35

Ansøgning om dispensation fra dopinglisten, TUE (Therapeutic Use Exemption)

 

Som svømmer er du nødt til at være meget påpasselig med hvad du spiser, og hvis du har behov for medicinsk behandling er det vigtigt, at før behandlingen starter husker at checke Præparatfortegnelsen på www. doping.dk.

Skulle det præparat som du skal behandles med indeholde forbudte substanser skal du have en speciel godkendelse kaldet TUE af enten det internationale svømmeforbund (FINA) eller Anti Doping Danmark. Du kan se Præparatfortegnelsen via følgende link www.doping.dk/visHentPraparater.asp?artikelId=1080

TUE er det der tidligere blev benævnt "Medical Certificate", og hvis man ansøger om TUE skal det nu gøres ved hjælp at et af de to nedenstående ansøgningsskemaer. Ændringerne er trådt i kraft som følge af det nye WADA antidoping kodeks som alle idrætsforbund på verdensplan efterhånden er ved at have tilsluttet sig.

Det er meget vigtigt at bemærke, at en godkendelse fra Anti Doping Danmark ikke gælder som godkendelse, hvis du skal deltage i et stævne eller træningslejr udenfor Danmarks grænser. Det betyder, at skal du svømme et internationalt stævne for din klub eller via en af Dansk Svømmeunions bruttogrupper, skal du have et FINA godkendt TUE. Dansk Svømmeunion videresender automatisk de FINA godkendte TUE skemaer til Anti Doping Danmark.

Ansøgningsskemaet skal afsendes til FINA via Dansk Svømmeunion i så god tid som muligt inden stævnet/træningslejren. FINA betinger sig 30 - 40 dages sagsbehandlingstid og godkendelsen gælder først når FINA udtrykkeligt har godkendt ansøgningen.

·        Det forenklede ansøgningsskema skal benyttes hvis du søger dispensation til at benytte midler til behandling af astma samt glukokortikosteroider (download skemaet HER)

·        Et standard ansøgningsskema skal benyttes hvis du søger dispensation til at benytte anden medicin end astmamedicin (download skemaet HER). Hvis glukokortikosteroider indtages via endetarm, intravenøst, intramuskulært eller i tabletform, så skal der anvendes et standard ansøgningsskema.

Det er vigtigt, at du medbringer ansøgningsskemaet til din læge, da både du og han skal udfylde dele af det og begge skal underskrive det. Husk altid at opbevare en kopi af ansøgningsskemaet hos dig selv og vigtigst af alt – HUSK ALTID at medbringe dit TUE (dvs. din godkendelse og ikke ansøgningsskemaet!) i forbindelse med aktiviteter - både i udlandet og i Danmark.

Har du ikke brug for et FINA godkendt skema (dvs. forventer du kun at skulle svømme indenfor landets grænser) skal du selv kontakte Anti Doping Danmark og indhente godkendelse hos dem. Du kan læse mere og downloade skemaer via www.doping.dk.

 

Information om opholdssted (“Out-of-Competition test”)

Nogle få af de bedste svømmere i landet tilhører en såkaldt prioriteret testgruppe (modtager direkte besked herom). Igennem dette tilhørsforhold har du pligt til at opgive hvor du befinder dig, så der kan gennemføres uanmeldte tests.

Efter introduktionen af WADAs internationale antidoping kodeks, er alle eliteidrætsudøvere på internationalt topniveau forpligtet til at informere sin nationale antidopingorganisation, samt i enkelte tilfælde det internationale specialforbund, om hvor de befinder sig således de er tilgængelige for uanmeldte dopingkontroller.

Dansk Svømmeunion og det internationale svømmeforbund FINA har i en årrække allerede efterlevet disse regler. Det betyder derfor ingen reelle ændringer for de svømmere der allerede er udvalgt til denne gruppe. Dansk Svømmeunion videresender automatisk FINA-skemaerne til Anti Doping Danmark. Svømmere i Anti Doping Danmarks testgruppe behøver derfor ikke indsende og udfylde to sæt skemaer.

Til orientering er der ligeledes indarbejdet i Danmarks Idræts-Forbunds love, at hvis en udøver undlader at indrapportere, eller ikke er på det sted der er angivet, kan udøveren tildeles en advarsel. Efter tre advarsler på 18 måneder vil det kunne blive betragtet som et brud på dopingregulativet og føre til en dopingsag.

Ovennævnte retningslinier er indtil videre ikke gældende for mastersvømmere, men gælder for alle discipliner (synkro, vandpolo, udspring og svømning).

Yderligere spørgsmål kan rettes til enten elitechef Lars Sørensen via mail ls@svoem.dk eller telefon: 77 43 44 06, eller Tina Sørensen via mail ts@svoem.dk eller telefon 77 43 44 00.


 






Cookieindstillinger