0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

Arbejdsgruppe for trivsel i konkurrencesvømning påbegynder arbejdet

11-06-2021

Med sparring fra et advisory board er arbejdsgruppen sammensat og skal nu formulere anbefalinger om trivsel i fremtidens konkurrencesvømning.

Af: Klaus Bach Christensen

starten af 2021 besluttede Dansk Svømmeunion at nedsætte en arbejdsgruppe, der grundigt skal gennemgå konklusionerne fra både advokatrapporten om svømmesagen samt forskningsrapporten fra Syddansk Universitet (SDU) omkring trivsel i dansk konkurrencesvømning. Vores styregruppe har rådført sig med et advisory board i forbindelse med etableringen af arbejdsgruppen, og alle tre grupper kan ses nederst i artiklen her.

 

Nedenfor forklarer vores direktør, Merete Riisager nærmere om projektet og den forstående arbejdsproces.  

 

Foto: Das Büro for DIF og Team Danmark.

 

Hvad kan vi lære af svømmesagen?

 

Den 14. juni går vi i Dansk Svømmeunion i gang med den vanskelige sag, det er at efterbehandle erfaringerne omkring svømmesagen sammen med vores bagland. Vi har nedsat en arbejdsgruppe bestående af nuværende og tidligere atleter, trænere, behandlere og andre ressourcepersoner, der har eller har haft deres virke inden for konkurrencesvømning. 

 

Svømmesagen har fyldt meget både hos svømmere, trænere og klubber og hos os i Dansk Svømmeunion. Det har været en afdækning af en kultur og et træningsmiljø, som vi har haft brug for at lægge afstand til. Men vi er kommet til den konklusion, at det ikke er nok at lægge afstand. Hvis vi skal godt videre – og det skal vi – må vi også vende sagerne en gang til, for at uddrage en læring af de begivenheder, der har fundet sted. 

 

Det handler ikke om at hænge enkeltpersoner ud eller om at pege fingre ad trænere, svømmere eller frivillige, men om at vi skal tage de svære sager op igen og drøfte dem sammen for at blive klogere på, hvad vi ønsker for konkurrencesvømning i fremtiden. Hvilket ideal for konkurrencetrænere ønsker vi at stræbe efter? Hvordan ser det gode konkurrencehold ud? Hvad mener vi egentlig, når vi siger ”trivsel i High Performance”? 

 

Vi vil gerne afsøge disse spørgsmål sammen med en række personer, der både har viden og erfaring, og som har et hjerte for svømmesporten. Målet er ikke, at vi skal blive helt enige, men dog at vi skal stræbe efter en fælles forståelse af, hvad der skete, især i de år, hvor træningsmiljøet blev dårligt, og hvad vi kan gøre for at forebygge og samle atleter op, som oplever alvorlig mistrivsel. 

 

Vi er klar over, at konkurrencesvømning er benhårdt, det kan vi ikke tage ud af ligningen. De unge mennesker, der træner på et højeste niveau, investerer sig selv og presser deres krop, men de får heldigvis også noget igen. Det, der er spørgsmålet er, hvordan vi, med de ressourcer vi har til rådighed, skaber det bedst mulige konkurrencemiljø for atleterne, så de kan trives og udvikle sig – både som atleter og mennesker. 

 

I arbejdsgruppen for trivsel i konkurrencesvømning skal vi holde en række møder på begge sider af sommerferien, der skal munde ud i anbefalinger omkring trivsel, der både kan bruges i landsholdsarbejdet og i klubberne. På denne måde håber vi på at opnå et bedre fælles grundlag for, hvordan vi arbejder med trivsel i en konkurrencekultur. 

 

Det bliver med stor sandsynlighed et vanskeligt arbejde, der både bygger på erfaringer – og for nogles vedkommende – på dårlige oplevelser og en følelse af svigt. Men det er min forventning, at arbejdsgruppens medlemmer, på trods af deres forskellige udgangspunkter, vil gå ind i arbejdet med stort engagement, et åbent sind og en intention om at bygge et fundament for trivsel i konkurrencesvømning i årene, der kommer. Der skal være plads til de store følelser, men der vil også blive behov for eftertænksomhed og konstruktive bud på, hvordan vi bedst skaber grundlag for elitemiljøerne fremover. 

 

Jeg ser frem til arbejdet, og jeg vil allerede nu takke medlemmerne af arbejdsgruppen for at kaste sig ind i dette vigtige arbejde. 

Mvh.
Merete Riisager
Direktør, Dansk Svømmeunion 

Læs mere om arbejdsgruppen her.

 

Styregruppe 

Merete Riisager, direktør Dansk Svømmeunion 

Stefan Hansen, landstræner Dansk Svømmeunion 

Thomas Stub, talentansvarlig Dansk Svømmeunion 

Lars Bo Larsen, projektleder, udviklingskonsulent Dansk Svømmeunion 

 

Advisory board

Niels Jørgen Jørgensen, cheftræner KVIK Kastrup 

Ricki Clausen, cheftræner Herlev Svømning 

Kim Marquardt, sportschef Gladsaxe Svømmeklub

Mie Ø. Nielsen, tidligere svømmer pa? NTC og i Aalborg Svømmeklub 

 

Arbejdsgruppe 

Mette Jacobsen – tidligere landsholdssvømmer og NTC svømmer 

Rikke Møller Petersen – tidligere landsholdssvømmer og NTC svømmer 

Anders Juel – tidligere landsholdssvømmer og NTC svømmer 

Emilie Beckmann – landsholdssvømmer og NTC svømmer 

Flemming Poulsen – elitetræner SIGMA Swim og tidligere landstræner 

Kim Dietrichsen – elitetræner A6 

Morten Henriksen – elitetræner Nyborg Svømmeklub 

Jan Urban Hansen – formand Svømmeklubben KVIK Kastrup 

John Larsen – formand Aalborg Svømmeklub 

Lars Toustrup – bestyrelsesmedlem Vejle Svømmeklub 

Thomas Pape – Spine – Psykosomatisk fysioterapeut og tidligere elitetræner i svømning 

Brian Marshall – klubdirektør Frem Odense 

Christine Eilertsen – træner i Gentofte Svømmeklub og psykolog 

Niels Jørgen Jørgensen – cheftræner KVIK Kastrup 

Kim Marquardt – sportschef Gladsaxe Svømmeklub


 


Cookieindstillinger