0 bestillinger   Nyhedsbreve   Presse   Kontakt   Log ind
       
Aktuelt
Nyheder, aktiviteter, jobbørs...
Klubber
Find adresser, kort rutevejledning...
Discipliner
Svømning, livredning, åbent vand...
Kurser
Kalender, uddannelse, tilmelding...
Redskaber
Blanketter, vejledninger, regler, politikker...
Om unionen
Sektioner & udvalg, historie, facts...

DM: Et veloverstået Danish Open/DM på langbane 2005

28-03-2005

Af: 21

- to klub-trænere taler ud

Danish Open/DM på langbane 2005 er nu overstået. Odense Universitets Svømmehal har lagt rammer til seks travle dage med masser af flot svømning.
Den nye mesterskabsstruktur er nu implementeret og ført ud i livet i praksis.
Det betyder, at vi for første gang har oplevet et DM på langbane placeret i påskeugen. For første gang har vi holdt DM som et åbent mesterskab og for første gang har svømmerne haft vigtige internationale billetter at kæmpe om under stævnet.

Som tilskuer i hallen ser mesterskaberne ud til at være afholdt i fineste form. Tingene forløb uden problemer, og lader man stemningen blandt svømmere og publikum være udtryk for mesterskabernes succes, ja, så er der ingen tvivl om, at det har været et stævne til UG.
Sjældent har vi været tilskuere til så megen jubel og glæde. Klapsalverne bragede til tider, så loftet var ved at lette, og speakerne gjorde bestemt også deres til, at vi alle blev revet med.

Med mesterskaberne i hus, kunne det være oplagt at høre lidt mere om, hvordan et par af de travle trænere oplevede forløbet.
Har det nye stævne været en succes?
Er der ting, som vi bør overveje for de kommende mesterskaber, ting, som stadig kan blive bedre?

Dansk Svømmeunion overlod mandag eftermiddag ordet til Sigmas træner, Ejnar Larsen, og KVIK Kastrups træner, Ricki Clausen, som begge, til trods for seks travle dage netop overstået, gerne benyttede lidt tid på den sidste påske-helligdag til at evaluere de netop afsluttede mesterskaber.
Her følger de to træneres input.

Kommentarer fra Sigmas træner, Ejnar Larsen


Ejnar Larsen, Sigmas træner, indledte meget sympatisk med rosende ord om det nye stævne.
Et reelt DM
- Jeg synes, vi har været vidner til et fantastisk flot stævne. Der er blevet leveret masser af god svømning og det fra mange svømmeres side.
Samtlige danske klubber og deres svømmere mødte op i topform, hvilket gjorde det virkelig spændende at være med. Førhen var DM mere et stævne for den danske sub-elite. Det er der i den grad ændret på nu. Og det har været en stor fornøjelse at opleve.
I år har der været tale om et reelt DM med mange flotte danske rekorder og med Louise Ørnstedts verdensklassetid som prikken over i’et.

Det faktum, at svømmerne denne gang kunne blive kvalificeret til VM, EJM og Ungdoms-OL, skærpede intensiteten og nerverne. Og den efterfølgende udtagelse i hallen, hvor svømmerne blev præsenteret overfor publikum, var virkelig noget, der gjorde indtryk.

Selve placeringen af stævnet i påsken er helt fin, men man kunne godt overveje at begynde stævnet et par dage tidligere, eksempelvis lørdag eller søndag. Det ville give svømmerne mulighed for at slutte af med et par påskedage sammen med familien.

God damp under kedlerne alle seks dage
Ejnar Larsen ser også stævne-udvidelsen fra fem til seks dage som et godt tiltag.
- Jeg troede faktisk, at det kunne give lidt problemer omkring spænding og intensitet, men jeg må efterfølgende konstatere, at der var fin damp under kedlerne det meste af tiden, så det blev bestemt ikke noget problem.

Som led i den nye mesterskabsstruktur, er DM nu også gjort til Danish Open. Dette finder Ejnar rigtig fint.
- Det er helt sikkert meget positivt, for det løfter jo niveauet. Det skal vi bestemt holde fast i.

Oven på alle de rosende ord, var det så tid for lidt kommentarer til ting, som Ejnar gerne ser ændret på i fremtiden.

Stævneprogrammet bør ændres
- Jeg ved, at det er meget svært at sammensætte et stævneprogram, men derfor vil jeg alligevel nævne, at der forekom et par ”underlige” løbs-placeringer, som man bør overveje at flytte yderligere rundt på i fremtiden. Som eksempel nævner Sigma-træneren, at der, inden for samme finaleafsnit, blev afholdt både 50 og 100 m løb i samme disciplin, hvilket helt automatisk betyder, at der sker et ærgerligt fald i de svømmeres præstationer, som skal være med i begge løb.
- Jeg håber, der kan rettes op på den slags ting, men igen, jeg ved, at det er et stort puslespil, at samle.

Herfra sprang træneren til en anden problemstilling, som også relaterer sig til programmet.
Personligt mener Ejnar Larsen nemlig ikke, at der er nogen grund til at gennemføre semifinaler – især på 200 m distancerne.
- Jeg mener ikke, at vi har bredden og niveauet til, at vi får noget som helst ud af disse semifinale-løb. De bærer klart præg af, at de bare skal overståes. Så her mener jeg nok, at man bør evaluere lidt. Der er jo ingen grund til at bruge ekstra kræfter på løb, som ikke har nogen betydning for finale-løbenes konstellation.

Vi mangler intensitet og international ånd
Der var en god stemning i hallen alle dage, men alligevel finder Ejnar Larsen det problematisk, at der stadig mangler intensitet over stævnet, og træneren fra Sigma peger da også på områder, hvor der kunne sættes ind:
- Jeg synes det er drøn-ærgerligt, at vi, hver gang, der er sat en dansk rekord, skal vente meget længe på at få overdommerens godkendelse, før speakeren kan annoncere den nye rekord i højttalerne og dermed få taget til at lette af begejstring i hallen.
Jeg synes, man skal lade glæden spredes i hallen med det samme, og skulle der så ske det triste, at rekorden må trækkes i land, ja, så kan det jo bare ske efterfølgende.
- Der er udtryk for en form for ”misforstået iver” efter at gøre tingene så korrekt som muligt, når vi udsættes for den slags i hallen. Her savner jeg klart lidt mere international ånd over vores danske mesterskaber.

Også omkring tyvstarterne havde træneren et par kommentarer.
- Jeg gætter på, at halvdelen af de tyvstarter, vi oplevede i Odense, aldrig ville være blevet dømt som tyvstarter ved internationale mesterskaber.
Og igen, synes jeg, at vi skal skele til udlandet, da vi jo bruger vores eget DM som sluse til at komme videre til de internationale mesterskaber. Der er, som jeg ser det, ingen grund til, at vi dømmer hårdere her hjemme i forhold til, hvad vores svømmere vil blive udsat for, når de kommer til udlandet. Det virker lidt ulogisk og drøn-ærgerligt.

Ejnar indrømmer, at han ikke har nogen klar løsning på problemet, men foreslår, at vi i Danmark overvejer at lade dommerstaben skele mere til de internationale mesterskaber og tage ved lære af disse.
- Vores dommere skal opleve den ånd, som er over de internationale mesterskaber. Jeg ved, at der dømmes som tilfældet er, af en god mening. Men det ændrer ikke ved, at det er frustrerende med de danske dommerkendelser, som jo får så utrolig stor betydning for vores svømmere. Så lad os nu tage ved lære fra udlandet, det ville være virkelig gavnligt.
Vores praksis skal matche standarden i udlandet, synes jeg.

Flere programmer i omløb og interviews af svømmerne 
Det er svært at lokke publikum til et dansk mesterskab. Det ved vi alle. Også Ejnar Larsen har gjort sig nogle tanker omkring dette aspekt.
- Når man kommer ind til så stort et stævne, som DM er, så er det håbløst for publikum at følge med i, hvem, der svømmer, på de forskellige baner. Her skal vi klart blive bedre til at at udlevere programmer til alle, som træder ind i svømmehallen.
Ejnar fortæller, at holdet fra Sigma eksempelvis måtte deles om to til tre programmer, hvilket gjorde det svært, at følge med.
Og lettere bliver det ikke for folk ”udefra”, som er helt hægtet af, hvis ikke de har et program i hånden.

Men vi skal også gøre det mere underholdende og spændende at overvære et sådant stævne ved at investere i noget udstyr, så vi altid kan interviewe svømmerne, når de kommer op af bassinet og ligeledes filme dem, så de optræder på en storskærm i hallen.
Den slags hurtige interviews i hallen vil klart gøre oplevelsen af et stævne mere spændende – også for folk ”udefra”. Ellers bliver det hele så kedeligt, er mit indtryk.
- Med den slags interviews trænes svømmerne også i at tale til publikum. Det er jo en del af gamet, at svømmerne tør stå frem og fortælle lidt om det løb, de netop har klaret. På den måde, kan vi stimulere vores svømmere til at turde sige lidt mere. Vi skal jo huske på, at det her også er et show, som skal være varierende og spændende i hele sit udtryk.

Det bedste DM for Sigma nogensinde
Afslutningsvis fik træneren fra Sigma mulighed for at knytte et par kommentarer til det nordsjællandske startfællesskabs resultater. Og her var det en særdeles stolt træner, som fik ordet.
- Det har klart været det bedste DM for Sigma nogensinde – og det uden sammenligning.
Der blev bare leveret så mange flotte præstationer, at jeg kun kan være ovenud glad og tilfreds.
Det har, for mig, været et fantastisk stævne at følge, det er helt sikkert. Jeg tror, det blev til 48 medaljer, foruden fire svømmere til VM og to svømmere til EJM. Det er virkelig godt gået.

Jo – det var en tilfreds træner, som kunne se tilbage på seks hektiske dage i Odense.

Ejnar Larsen rundede af med følgende flotte ord:
- Alt er lykkedes. Jeg er bare så lykkelig på svømmernes vegne.
Mere tydeligt kan en træners tilfredshed vist ikke udtrykkes.

Kommentarer fra KVIK Kastrups træner, Ricki Clausen
Herfra går turen til KVIK Kastrup, hvor træner Ricki Clausen, var klar til at udtale sig mandag eftermiddag oven på en travl uge.

Skønt, at DM nu byder på hurtig svømning
Ricki Clausen var, som Sigma-træneren, overordnet set meget tilfreds med det afholdte DM.
- Nu har vi fået et mesterskab, som byder på hurtig svømning, og med danske rekorder til følge. Det er lige præcis sådan, det bør være, når vi samler den danske elite til de nationale langbane-mesterskaber. At vi så også har ændret strukturen således, at der nu også er tale om åbne mesterskaber, har jeg egentlig ikke nogen kommentarer til. Som det var i år, var det ok med de udenlandske deltagere, synes jeg.

For mange svømmere om et bassin
Gav deltagelsen af de udenlandske svømmere ikke anledning til særlige kommentarer, kunne det nok være, at kombinationen af B-DM og DM kunne få træneren op af stolen.
-  Jeg synes, at der var alt for mange svømmere samlet i svømmehallen de tre første dage af DM. Tirsdag, onsdag og torsdag skulle svømmerne, som deltog ved DM deles om bassinet med de svømmere, som skulle deltage ved B-DM fra fredag. Det synes jeg var dybt kritisabelt, og det bør ikke gentage sig igen.

Træneren fra KVIK havde imidlertid ikke kun kritik at rejse omkring denne problemstilling, men kunne samtidig bidrage med et forslag til, hvordan, denne udfordring kunne håndteres i fremtiden.
- Jeg ser for mig, at vi i fremtiden kunne begynde både B-DM og DM allerede om lørdagen op til påskeugen. På den måde undgår vi, at alt for mange svømmere, skal samles i én svømmehal.

Løbsprogram som ved EM
Ricki Clausen er, som Ejnar Larsen, ikke tilfreds med det løbsprogram, som svømmerne har fulgt den forgangne uge og mener, at det vil være langt bedre at følge det program, som benyttes under EM.
- EM-programmet forløber også over seks dage, så det ville være helt oplagt, om vi skelede til dette program. Det program, som vi fulgte under dette DM, var ikke optimalt for svømmerne. Faktisk tror jeg, at vi mistede en række danske rekorder på den bekostning, så lad os da endelig se at komme i gang med et program identisk med EM.

Også spørgsmålstegn ved semifinalerne
KVIK Kastrup træneren er fuldstændig enig med Sigmas træner om, at det er forkert at køre med semifinalerne i deres nuværende form i en række discipliner – især på 200 m distancen.
- Det har ikke noget reelt formål at vi presser de bedste svømmere igennem disse ekstra løb. I stedet for synes jeg, at man burde overveje, at lade de to bedste svømmere fra de indledende løb gå direkte videre til finalerne og så afvikle semifinalerne for nummer 3-18 efter indledende. Det ville give de bedste svømmere mulighed for at svømme flere løb. Det håber jeg, at man vil tage til efterretning i fremtiden.

Med den ændrede mesterskabsstruktur, som Ricki Clausen støtter fuldt ud, overlades dog nogen bekymring til den danske sub-elite.
- Hvad skal de svømme efter fra nu og frem til sommer? Der mangler en klar gulerod for denne gruppe af svømmere, mener KVIK-træneren.
Ricki fortæller i den forbindelse, at man i KVIK Kastrup for netop at tage højde for denne problemstilling, deltager ved et stævne i Skotland (Scottish Open) senere på foråret.
- Det Grand Prix-stævne vi var vidne til i februar måned er ikke en gulerod for svømmere i senioralderen, der skal træne 9-10 gange om ugen i deres læseferie. At udlove pengepræmier til top 5 motiverer heller ikke, idet vores internationale svømmere alle deltager i både gruppe 1 & 2, slutter KVIK-træneren, som således meget gerne ser Dansk Svømmeunion tage sub-elitens sæson op til overvejelse.

Hjem fra DM med dobbelt så mange medaljer som forventet
Omkring KVIK Kastrups præstationer ved det netop afholdte DM var det, ligesom tilfældet var med Sigmas træner, en yderst tilfreds træner, som nu var vendt hjem til det sjællandske sammen med 28 svømmere.
- Vi opnåede dobbelt så mange medaljer, som vi havde sat os som mål. Vi håbede på fem – seks medaljer, og kom hjem med 12 medaljer i bagagen, så det er jo kun til at være ovenud tilfreds med.

Ricki er især glad for at kunne konstatere, at det nu ikke længere kun er én svømmer, som trækker læsset, men derimod er flere svømmere, som nu blander sig i toppen. Ydermere sporer træneren en større selvsikkerhed blandt svømmerne, som nu i højere grad tør sætte sig nogle høje mål.
- Ikke mindst på juniorfronten er der gang i en spændende udvikling p.t. og jeg glæder mig utrolig meget til at følge vores svømmere resten af denne sæson. Hvor det hele sidste år stort set kun var Tobias Urban Hansen, der kunne gøre sig bemærket til nationale mesterskaber, har vi i år otte - 10 svømmere, som har opnået top 5-placeringer ved enten DJM eller DM og som svømmede med i semifinaler og finaler, fortæller træneren begejstret og fortsætter:
- Vi har absolut et af Danmarks mest talentfulde hold lige nu på junior- og årgangssiden, og udviklingen af dem henimod en seniorkarriere bliver særdeles spændende og udfordrende for hele vores trænerstab at følge, lyder det fra Ricki Clausen, som i farten også får nævnt, at én svømmer er udtaget til EJM og én svømmer til sommerens Ungdoms-OL, hvilket netop udgjorde en del af DM-målsætningen for klubben.

Således var ordene fra to klub-trænere oven på DM 2005. Der er altid ting, som kan gøres anderledes og bedre, men vigtigt er det bestemt også at bemærke, at den nye mesterskabsstruktur bliver taget godt imod i begge klubber.

Stor tak til alle involverede ildsjæle fra Dansk Svømmeunion
Dansk Svømmeunion vil her benytte lejligheden til at takke klubberne, svømmerne og trænerne for at skabe et godt mesterskab i Odense Universitets Svømmehal.
Også en stor tak til de mange officials, til svømmesektionen og øvrige frivillige hjælpere, uden hvem, et sådant stævne, aldrig kunne have fundet sted.

Tak for jeres kæmpe indsats og fordi I har prioriteret at være med her, mens mange andre har holdt påske-fri.

Endelig også en kæmpestor tak til de tre Odense-klubber – OSLF, FREM, OSK og startfællesskabet STO95 - for at være vært for disse mesterskaber.
Odense Universitets Svømmehal har udgjort smukke rammer for konkurrencerne. I har tænkt på det hele. Og I har pyntet flot op overalt, så vi, der bare mødte op, kunne nyde svømningen optimalt overalt.

For første gang var Arena med som unions-sponsor ved disse nationale mesterskaber. Her skal også lyde en stor tak til Arena og coaching-virksomheden Making a Difference (MAD) foruden Sanex, som alle tre udgør væsentlige samarbejdspartnere, der sikrer, at mesterskaberne får det professionelle niveau og udtryk, som skal til, hvis vi vil udvikle os i den rigtige retning – mod flere rekorder og deltagelse ved internationale mesterskaber.

Tak for denne gang til alle, som tog del i mesterskaberne, både i vandet og ved vandet.
Og på gensyn i 2006.

Dansk Svømmeunion
 
 

 






Cookieindstillinger